Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

05 / 12 / 2011Het project Bosland op een kille novemberdag (9 reacties)

Hoofdafbeelding voor Het project Bosland op een kille novemberdag
  • Locatie
Woensdag 23 november, een koude grauwe novemberdag, grijs en mistig. Zo'n dag waarvan je hoopt dat het er maar één is in een jaar.
Ik sta met enkele mensen te wachten aan de rand van het bos, te wachten op een groep wetenschappers en specialisten vanuit de hele wereld.

Vandaag organiseert de K.U. Leuven samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een internationaal congres rond het bos en zijn toepassingen voor de toekomst.

Lees meer

28 / 11 / 2011Een plekje voor iedereen

Hoofdafbeelding voor Een plekje voor iedereen
  • Locatie

Je zal het vast wel ergens gehoord hebben. Het was over het laatst volop in het nieuws; de 7 miljardste mens is pas geboren. Ik weet niet of dit een reden is tot feesten. Zeven miljard mensen op deze wereld, dat zijn zevenduizend keer één miljoen mensen, een massa waar niemand zich iets bij kan voorstellen.

En allemaal moeten we eten en drinken. We willen in een huis wonen en een aangenaam leven leiden en zeker ook "gezien" worden. Dat wil een mens nu eenmaal.
We willen een leven waarin we consumeren kunnen.

Lees meer

02 / 11 / 2011Herfstontdekkingen in de natuur

Hoofdafbeelding voor Herfstontdekkingen in de natuur
  • Locatie

 

De zomer is voorbij en de natuur toont de rijkdom die de zomer nalaat. En de oogst is rijk dit jaar!! Overal staan de bomen, beladen met vruchten of zaden. Zo zwaar zijn hun takken soms, dat ze vermoeid doorbuigen onder hun last.

 

Lees meer

04 / 10 / 2011Gaat een konijn ooit op vakantie?

Hoofdafbeelding voor Gaat een konijn ooit op vakantie?
  • Locatie

De zomer is voorbij, en bijna iedereen is wel ergens op vakantie geweest. Het hoort bij het ritme van ons leven. We willen allemaal een keer onze dagelijkse bezigheden achterlaten en - even helemaal weg - in een andere omgeving die dingen doen waar we thuis niet aan toe komen. Tijdens de vakantie hebben we vaak meer oog voor de omgeving. We zien de dingen in een andere, meer ontspannen sfeer. Ons gewone doen en laten heeft een snelheid waardoor we de details niet meer zien. Het is daarom goed dat we de sleur soms doorbreken en terugvallen op het ritme dat het leven aangenamer maakt.

Lees meer

16 / 09 / 2011Groene oevers en waterplanten

Hoofdafbeelding voor Groene oevers en waterplanten
  • Locatie

Er zijn weinig plekken waar de strijd om een plantenplekje zo hevig is als aan de waterkanten van beekjes, vennen en meren. Het is voor heel veel plantensoorten de ideale groeiplaats. Aan water is er zelden gebrek, en het water brengt voedingsstoffen mee, die je als plant bijna tot aan je gulzige wortels aangeboden krijgt. Heel vaak is de oever van een meer ook de lichtste plek in het bos. Het is dus echt de meest gewilde plek in het theater van het plantenleven. De strijd om zulke plekken is dan ook hard en venijnig. Veel plantjes maken grote bladeren, waar ze anderen mee verstikken.

Lees meer

15 / 07 / 2011Geen enkele plek bleef open... (2 reacties)

Hoofdafbeelding voor Geen enkele plek bleef open...
  • Locatie

Ik ben vandaag op ons nieuwste park, Les Trois Forêts. Dit vakantiepark is nu een jaar oud en je ziet dat de natuur zich snel meester maakt van elk plekje omheen de cottages dat nog vrij was. Overal ontspruiten nieuwe bomen en heesters tussen de kruidenlaag op. Er is ook een massa van boomzaden voorradig. Het groene hart van het park, met een oppervlakte van bijna 100 hectares, is niet beroerd tijdens de bouw van het park. Dit hart is een gezond en volwassen bos met een variatie aan naaldhout bomen en loofbomen.

Lees meer

26 / 05 / 2011Zwerfvuil, een drama voor de natuur (1 reactie)

Hoofdafbeelding voor Zwerfvuil, een drama voor de natuur
  • Locatie

Al enkele dagen is het thema over de mensenrommel in de natuur erg actueel op de radio. Op een grappige en ludieke wijze wordt er in het Radio 1-programma van Peeters en Pichal veel aandacht aan besteed. En het stoort mijzelf als ambassadeur van alles wat leeft, al heel mijn leven. Het gemak en de laksheid van sommige mensen, hoe ze zich ontdoen van de rommel die hen in hun eigen omgeving stoort wordt zonder enige gêne gedropt waar het de eigenaar uitkomt. Bosranden veranderen in een stortplek. Wegbermen, plantsoenen en groenstroken worden gebruikt om onze verbruikte spullen te droppen.

Lees meer