Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Zwerfvuil, een drama voor de natuur

26 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Zwerfvuil, een drama voor de natuur
  • Locatie

Al enkele dagen is het thema over de mensenrommel in de natuur erg actueel op de radio. Op een grappige en ludieke wijze wordt er in het Radio 1-programma van Peeters en Pichal veel aandacht aan besteed. En het stoort mijzelf als ambassadeur van alles wat leeft, al heel mijn leven. Het gemak en de laksheid van sommige mensen, hoe ze zich ontdoen van de rommel die hen in hun eigen omgeving stoort wordt zonder enige gêne gedropt waar het de eigenaar uitkomt. Bosranden veranderen in een stortplek. Wegbermen, plantsoenen en groenstroken worden gebruikt om onze verbruikte spullen te droppen. Het is op sommige plaatsen een waar drama.

 
Hoewel er bij iedereen thuis - en ook op openbare plekken - afvalbakken staan, blijft het zwerfvuil een probleem en vaak een waar drama. Een jong konijn met kauwgom in zijn pels is een ramp voor dat beestje, een egeltje met stukjes van een McDonald's doos die in zijn stekels verstrikt zitten, een vogeltje met nylondraadjes van een verpakking die zijn pootjes of vleugeltjes verlammen, het zijn natuurdrama's! En waarom doen mensen dit? Zowel jongeren als volwassen mensen maken er zich schuldig aan. Men schaamt er zich vaak voor, maar ze doen het toch. In de bochtige op- en afritten van een snelweg, waar men het gevoel heeft dat niemand het ziet, vind je ware stortplaatsen.  Het is een erge vorm van ikzucht. Als ik maar van mijn rommel af ben. Het zal me een zorg zijn wat een ander ermee doet, erg jammer. De mensen die dit doen ontlasten zichzelf, maar belasten er de hele natuur mee. Een volle asbak in de auto wordt ongezien geleegd, honderden sigarettenfilters zwerven jaren tussen de grassen en kruiden. En de planten en dieren die het over zich uitgeschud krijgen, lijden hieronder maar hun asbak is leeg.
 
Neen, dit gedrag zou in deze tijd - waarin iedereen weet hoe zorgvuldig we moeten omgaan met de natuur - niet meer mogen voorkomen. Het zelfzuchtige gedrag van sommige mensen mogen we niet tolereren.
Ik spreek er mensen altijd op aan - en ernstig ook - en ik vraag eenieder om dat ook te doen. Accepteer niet dat jouw leefomgeving wordt verpest door zwerfvuil, gedropt door onverantwoordelijke medemensen. Het schaadt onze wereld.
 
Ik vraag me af of de producenten van al die bekende merken drank en snacks in flesjes, blikjes, blisters en andere kleurige verpakkingen ooit de moed hebben om een campagne te starten rond dit probleem. Ik kan ze beelden leveren, waarop cola, jupiler, fanta, sprite e.a. in alle mogelijke blikjes en flesjes onze natuur vervuilen. Neen, het gaat me niet om een af ander merk aan te vallen, maar deze commerciële bedrijven ontwikkelen al die verpakkingen. Ze zetten mensen aan om hun producten te kopen en weten dat al hun verpakkingen meteen in de afvalstroom terecht komen. Ze zien net als iedereen dat hun mooie merknaam de wegbermen en bosranden ontsiert, maar ze voelen er zich niet verantwoordelijk voor. En ik denk dat ze dat wel voor een deel moeten doen.
Eén van de beste manieren om mensen meer bewust te maken van het natuurdrama dat door zwerfvuil ontstaat, is door ze te informeren. Dat de natuur soms 50 jaren tijd nodig heeft om een plastic frietbakje af te breken, dat sommige rommel nooit echt verdwijnt, en dat het gewoon een misdaad is. Mijn ervaring leert me ook dat schone natuurplekken door mensen gerespecteerd worden, en dat plekken waar al rommel ligt vaak als extra dropplek gebruikt worden.
Wij houden het bij Center Parcs graag schoon, en daarom worden er met grote regelmaat opschoonrondes gedaan door onze parkdienst. En Dat werkt!
 
Bij Center Parcs spreek ik al mijn collega's er op aan, los van rang of stand. Houd de natuur schoon en - waar het nodig is - ruim het op als er iets ligt , dat niet in het bos thuishoort. Dat is natuurfatsoen, een basisgedrag als je een mening wilt hebben over een gezonde leefomgeving.
Luister een keer naar Radio 1, naar Peeters en Pichal, en stel vast hoe ernstig en actueel dit probleem in 2011 nog is. Een betere wereld begint bij jezelf, doe iets aan zwerfvuil en tegen de mensen, die ons en de natuur met hun probleem bezoedelen.
 
Tot gauw,
 
 
 Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.