Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Yogyakarta in de stortregen

02 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Yogyakarta in de stortregen
  • Locatie

Zondag 1 mei in Yogyakarta, het zou een vrije dag moeten zijn, maar 't wordt anders. Een delegatie van 7 mensen is gisteren vanuit Jakarta naar hier gevlogen. Ze willen met mij over de bijdrage van Indonesië voor de Floriade een vergadering organiseren. Het is een officiële delegatie van architecten en zakenmensen. Ze hebben een eigen camaraploeg bij. De gehele meeting werd op film gezet. Indonesië wil zich heel erg sterk en dominant profileren op de Floriade. Ze willen hun natuurlijke rijkdom, hun ongerepte jungles, hun witte stranden en de verscheidenheid aan authentieke culturen en de beleving van hun duizenden eilanden op een bijzondere manier onder de aandacht brengen. Er waren verschillende mensen bij, die ik erg waardeer om hun ervaring en vakkennis. Het is altijd verrassend als je fanatieke medestanders ontmoet -onvoorzien - waar ook ter wereld. Het voorstel van mijn ontwerp is hen gelukkig bevallen en we bouwen verder aan dit concept. De overheid is er alles aan gelegen om hun bijdrage als een krachtige "groene ambassadeur" te laten fungeren.

 

Beplantingstekeningen en verlichtingssystemen worden uitgewerkt en de creatieve invulling van de zone wordt voorbereid. Later dit jaar zal ik de "set up" van de Indonesische bijdrage in Jakarta gaan beoordelen. Na de voorstelling en de discussie over de Floriade bijdrage werd ik samen met mijn collega uitgenodigd in een traditionele batik werkplaats. Mijn collega, Michel Linet-Frion, is een erg gepassioneerd en begaafd architect. Hij is sinds 2 dagen hier. We zoeken samen naar creatieve objecten voor verschillende Center Parcs en Pierre & Vacances projecten, waar we een natuurlijke en toch eigenzinnige stijl aan willen geven. In de namiddag kleurt de hemel zwart boven ons. Het lijkt wel of men boven de wolken een Sint Maartensvuur wil aansteken, zo erg bliksemt het. En dan, dan scheurt het wolkenvlies en valt het water niet in druppels, maar echt met bezemstelen dikke stralen over ons uit. Angstaanjagende hoeveelheden water stromen over straatjes, paadjes en velden. Je vraagt je af hoe dat ooit allemaal in de lucht, in wolken opgesloten heeft gezeten. We rijden naar het noorden van Yogyakarta, naar Muntilan. Bijna in Muntilan komen we bij de plek waar verleden jaar in oktober en november de lava- en asstromen van de laatste vulkaanuitbarsting van de Merapi ontzettend veel schade hebben aangericht. Net deze vulkaan, die men hier een bijna goddelijke status geeft, heeft hele dorpen ondergestort. De mensen die in het gebied wonen zijn alles, alles kwijt. Nu, een half jaar later scheppen ze nog het gruis en lavapuin weg, waaronder alles metersdik bedolven is. En toch blijven ze opgewekt en vriendelijk, nergens geen opstandige en chagrijnige gezichten. Nee, iedereen is weer met hoop en vertrouwen bezig om het vroegere leven te herstellen. De as van de vulkaan is erg vruchtbaar, de nieuwe velden zullen rijke oogsten geven, en dat is iets waar men hier naar uitkijkt, zonder veel om te zien. En dat men gelooft in de toekomst, dat voel je, dat zie je overal.

 

De beeldhouwers kappen weer in de nieuw aangevoerde stenen, en de houtbewerkers doen me verbaasd staan van hun werk. Ik bezocht een bedrijfje dat de bomen die bij de vulkaanuitbarsting gesneuveld zijn, gebruikt om geweldige sculpturen te maken. Stuk voor stuk kunstwerken, in een stijl die ik erg graag mag. Het zijn natuurlijke materialen, die door hun bewerking en het vakmanschap van de artiest, elk een eigen karakter krijgen. Ze passen van stijl en uitstraling erg goed bij de sfeer die ik in onze projecten nastreef. Ik hoop dat samen met deze mooie kunstige sculpturen een stukje van de hoop en het doorzettingsvermogen van deze mensen zullen meereizen naar de plekken waar deze sculpturen een nieuwe thuis krijgen, want hoop en geloof zijn natuurlijke en sterke eigenschappen.

 

Tot gauw,

 

Jean.

Commentaren

editor zei:

op 13 mei

Dear "anonymous",

I have chosen to write in my native language so I can express the purity of my stories. We are currently working on ways to translate these articles. Whenever there is more information concerning this subject, I will make sure to let you know.

With kind regards,

Jean

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.