Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Tropische Center Parcs bomen die je eigen huis kunnen vergroenen

20 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Tropische Center Parcs bomen die je eigen huis kunnen vergroenen
  • Locatie

Op veel van onze parken zie je in de tropische junglebeplanting soms de visstaartpalm staan. Ze is heel herkenbaar aan de vreemde bladeren die echt op een vissenstaart lijken. Er komen in tropisch Azië vijf verschillende soorten visstaartpalmen voor. Elk van deze soorten zie je wel ergens in onze weelderige vegetatie. Deze palmen zijn van nature erg sterke overlevers. Ze kunnen tot 25 meter hoog uitgroeien, maar dat doen ze enkel als ze het echt naar hun zin hebben, en dat is bij ons wel het geval.

 
Midden in de enorme glazen koepel van de Aqua Mundo van Bois Francs staat een gigantische visstaartpalm. Deze boom is bijna 20 meter hoog en heeft een omtrek van wel 30 meter. Deze palmen bloeien met geweldig mooie bloemtrossen op hun dikke stammen. Uit deze bloemtrossen ontwikkelen zich dan een massa besvruchtjes aan de lange gebogen stelen. Heel apart om te zien.
 
De harige bladstelen moeten voorkomen dat kleine insecten de bladeren afknagen. Maar als plant voorkom je nooit helemaal dat bijtgrage beestjes erin slagen om van je malse bladgroen te peuzelen. Zo ontstaan er wel eens bladeren die op visgraten lijken omdat het bladgroen een of ander insect heeft gesmaakt. Visstaartpalmen zijn overlevers die goed kunnen groeien op plekken waar andere palmen het begeven. Het zijn ook planten die heel geschikt zijn voor een leefkamer in je eigen huis. Ze verdragen best wat schaduw, en ook een droge lucht deert hun niet echt. Met hun grote sierlijk uitbuigende bladeren passen ze goed in moderne interieurs. Je zal er jarenlang plezier aan beleven. Het zijn makkelijke huisgenoten, die met een minimale verzorging je huiskamer opfleuren.
 
Zet de visstaartpalm in een niet te grote plantpot, dan groeit ze niet zo snel.
Je haalt met deze palm, die helemaal niet op een traditionele palm lijkt, een echte huisvriend binnen.
 
Tot gauw,
 
 
Jean.

Commentaren

editor zei:

op 24 augustus

Beste Irma,

We kunnen jou een aantal leuke foto's sturen per mail hierover. Indien je nog steeds interesse hebt, zou je dan een mailtje kunnen sturen naar jeanhenkens@groupepvcp.com?

Alvast bedankt.
 

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.