Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Passie

14 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Passie
  • Locatie

Ik was gisteravond te gast bij mijn vriend en collega Michel. Hij heeft een zoontje Tim, een heel bijzonder kereltje. Tim heeft een aangeboren talent als poppenspeler, als "marionettist" zoals hij dat zelf noemt. Zijn kamer is één groot theater met honderden poppen en een massa attributen, verspreid rondom de poppenkast. Tim brengt zijn poppen tot leven, alhoewel hij pas 9 jaar is. Hij voerde voor ons een poppenshow op met een passie en een overgave die ik nog nooit bij een kind gezien heb. De poppen kwamen tot leven. Elke pop kreeg een eigen karakter, niet zoals je dat van een kind zou verwachten. Neen, het was net zoals de meest ervaren poppenspeler het zou doen. Een jongen met talent. Ik weet dat zijn vader zich zorgen maakt om Tim, hij doet het niet echt goed op school. Tim volgt niet de massa, hij kiest zijn eigen richting, en ik begrijp dat wel. De natuur heeft in deze jongen een eigen talent ingebouwd. Het sluit niet aan bij wat de massa wilt en vraagt. Zijn talent volgt een eigen richting. Dat is de natuur. Uit zulke talenten en passies ontstaan de sterkste rassen en individuen. 

 
Dat is in de planten- en dierenwereld ook de regel. Dieren en planten hebben vaak verschillende talenten, die niet voor alle individuen dezelfde zijn. Er zijn zelfs dieren die theater spelen en zich voor dood houden als ze bedreigd worden. Er zijn vissen die van kleur veranderen om niet gezien te worden, of soms ook weer juist wel. We kennen wandelende takken, heremietkreeften, levende steentjes enzovoorts. Allemaal natuurlijke evoluties die ontstaan zijn in het theater van de natuur.
 
Talenten zijn een gave of zelfs een opdracht van de schepping. Hieruit ontstaan de vernieuwing en de evolutie. Het is voor alle levensvormen noodzakelijk om deze talenten de ruimte te geven. Planten en dieren maken er graag gebruik van, en in de minder geëvolueerde wereld worden ze als een zegen beschouwd. De moderne jachtige wereld waarin wij leven geeft aan sommige vormen van uitzonderlijk zijn te weinig ruimte. Maar een talent is als een zaadje, gebed in je binnenste. Het groeit pas als het voeding en ruimte krijgt. Er zijn geen zinloze talenten. De natuur kent het zinloze niet. 
 
Op de meest onherbergzame plekken vind je plantensoorten, die zich aan de meest extreme omstandigheden aanpassen; droogte, schroeiende hitte, ijzige koude, striemende winden. Overal is er leven.
De natuur wil de wereld in zijn greep krijgen en houden. Sommige van deze levens nemen bizarre vormen aan. De planten krijgen namen als duivelsgaren, olifantenpoot, woestijnroos of zandraketten. Deze namen vertellen alles over het uiterlijk van deze planten. Al deze vormen zijn ontstaan uit het talent van slechts enkele plantjes, maar wel planten met talenten.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.