Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Pas op voor planten die vlees eten!!!

04 / 11 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Pas op voor planten die vlees eten!!!
  • Locatie

Het is een angstaanjagende titel, dat begrijp ik ook, maar hij is ook niet echt op mensen van toepassing. Zelfs kleine kinderen hoeven niet bang te zijn. Maar ze bestaan echt, planten die vlees eten. Er zijn zelfs honderden verschillende soorten, en op bijna alle plekken van de aardbol kan je ze vinden.

 

Alhoewel het soms best forse planten kunnen zijn, staan er toch enkel insecten op hun vleesmenu.

 

Het zijn allemaal planten die zich zo hebben ontwikkeld dat ze een deel van het voedsel dat ze nodig hebben niet met hun wortels opnemen, maar rechtstreeks vangen uit de omgeving.

 

Dat een plant niet op jacht kan gaan is zeker. Ze moet dus haar prooi naar zich toe lokken, en daar hebben de verschillende soorten vleesetende planten heel knappe staaltjes van plantendesign voor uitgedacht.

 

Er zijn vleesetende planten die hun prooi lokken met aantrekkelijke kleuren; kelken die er uitzien als vlees en die daardoor vleesvliegen lokken, of vallen die lijken op lepels met nectar, maar eigenlijk echte lijmvallen zijn. Er zijn planten die vliegen vangen met dichtslaande klemmen, waarop vervaarlijke tanden staan. Soorten met grote bekers waarin de slachtoffers gelokt worden en de arme drommels die zich in de beker wagen, kunnen er nooit meer uit. Vleesetende planten zijn geen lieverds.

 

Ook bij ons groeit een echte vleesetende plant; de zonnedauw. Je vindt ze op zonnige plekken in moerassen en veengebieden. Het is een schouwspel om ze te zien.

 

Wat lijkt op een opengesperd rozig rode blad is een moordwapen voor muggen, vliegen en andere kleine insecten. Eénmaal gevangen in een dichtgeklapte val begint de plant een zurige substantie uit te zweten, waardoor het prooidier wordt opgelost en opgegeten.

 

Vleesetende planten zijn altijd spectaculair om te zien. Ze hebben prachtige, soms bizarre vormen, frisgroene bladeren met grote purperen en gevlekte vangbekers. Je hebt soorten met ragfijne, kleurige trechters. Er is een enorme hoeveelheid aan botanische architectuur bij deze carnivoor plantenfamilie, want zo worden ze het meest genoemd. Het zijn ook hele mooie kamerplanten.

 

Het allermooist zijn ze als je ze houdt in grote glazen bakken. Als je enkele soorten bij elkaar plaatst, heb je een geweldig groen designstuk in huis.

 

Zet ze 's zomers buiten op een tafel, want ze houden van de buitenlucht en een hoge luchtvochtigheid. Dan kan je er heel lang plezier aan beleven.

 

Ook bij Center Parcs vind je vleesetende planten. Ze worden meestal in hangende schalen en potten in hoge bomen gehouden. Bij ons zijn het meestal echt tropische soorten die uit Borneo komen. Ze vangen vliegjes en kleine muggen, maar het is ons toch meer om hun geweldige groeivormen te doen.

 

Op enkele parken vind je ook de zonnedauw. Deze plant moet je echt gaan zoeken. De grootste kans om hem te vinden is op plekken waar veel en hoog veenmos te vinden is, want veenmos en zonnedauw houden van dezelfde groeiplek. 

 

Ik weet ze goed te vinden, maar ik verklap de plekjes niet. Er zijn best wat mensen die ze graag meenemen, en dat is niet de bedoeling, dus zoek ze lekker zelf.

 

Tot gauw, 

 

Jean

 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.