Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Op weg naar een nieuwe tropische bestemming

01 / 05 / 2011 

  • Locatie

Héél, héél vroeg uit bedje vanmorgen. Het vliegtuig naar Bali vertrekt al om 06.00 u en je moet 2 uren voor vertrek op de luchthaven zijn. Ik moet eigenlijk eerst naar midden Java, maar er zijn geen directe vluchten naar Yogyakarta. Ik moet dus eerst naar Den Pasar op Bali. De vlucht duurt 4,5 uren en is echt volgepakt. In Yogyakarta en de omgeving ga ik naar verschillende plekken waar lokale steenkappers de mooiste sculpturen uit lavasteen kappen. Het is niet de eerste keer dat Center Parcs met deze kunstenaars samenwerkt. Een groot deel van de decoratie van De Eemhof en verschillende andere parken bestaat uit objecten, die deze mensen hebben gebeeldhouwd. Het materiaal wat men hier gebruikt is vrij jonge lava van de Merapi vulkaan. Aan deze stenen worden mythische krachten toebedeeld. De vulkaan bevindt zich slechts op 25 kilometer van de Burubudur, het grootste Boedistische complex in Indonesië.

 

Vlak in de directe omgeving van de vulkaan is het tempelcomplex van de Pram Banan. En dit is weer een enorm groot Hindoestaanse tempel. Alle mensen in de omgeving zijn Moslims. Het is dus een smeltkroes van religies rond de vulkaan. De lokale mensen geloven dat de vulkaan de navel van moeder Aarde is, en dat zij zich boos maakt als de mensen onderlinge strijd voeren. Als ze zich roert spuit ze lava, die tot een grijs gesteente stolt. De lokale artiesten maken van de jonge lava beelden en sculpturen, die een vergevingsgezindheid uitstralen. Deze mythe boeit me al heel erg lang, en ik vind dat kunstwerken met een "ziel" veel meer zijn dan een "produkt". Als landschapsontwerper creëer ik - naast groene longen voor mensen op vakantie - graag een complete belevingswereld, waar alles op de juiste plek en in de goede verhoudingen, een harmonie vormt voor mensen en hun omgeving.

 

Daarom brengen wij naast de vegetatie uit tropische origines ook de elementen mee van die plekken, die in de cultuur van het land op dezelfde wijze worden aangebracht. Heel logisch toch. Voor het project Belle Dune aan de Franse kust, voor Les Trois Forêts, en voor 3 andere projecten heb ik een aantal kunstwerken nodig. Het zijn decoratieve elementen die heel goed passen in onze tropische jungle landschappen. Het zijn telkens echt unieke stukken, gemaakt uit zuiver en milieuvriendelijk materiaal. En we kunnen nog iets betekenen voor een regio waar het leven van de mensen niet makkelijk is. Iedereen blij.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.