Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Op bezoek in Herrenhäuser Gärten - Hannover

17 / 10 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Op bezoek in Herrenhäuser Gärten - Hannover
  • Locatie

Afgelopen vrijdag waren we te gast in de botanische tuin van Hannover. Deze spectaculaire plantencollectie is opgenomen in één van de mooiste parklandschappen die ik ooit gezien heb.

 

Aan de rand van de grote stad heeft de vroegere vorst van Hannover in de 17de eeuw een zomerpaleis laten bouwen. Rondom dit paleis werden schitterende tuinen aangelegd. Decadent moet het in die tijd geweest zijn. Het park is meer dan 200 hectare groot. Het was een privé laan, die het vorstenhuis met het hart van de stad verbond. Deze weg is nu een schitterende lindenlaan, die als een statig lint doorheen de stadsontwikkeling spiest.

 

In de tuin werden al in de 16de en 17de eeuw allerlei zeldzame en exotische boomsoorten geplant. Het was in die tijd een rage bij de hoogste elite om boomsoorten van de meest afgelegen plekken op aarde in hun parken te hebben, soorten die niemand ooit had gezien.

 

Het park is door de jaren heen erg goed onderhouden. Eeuwenoude hagen, een schitterend doolhof, prachtige snoeivormen van buxus en taxus, vijvers en fonteinen, adembenemende beeldhouwwerken worden omgeven door Italiaans aandoende barokke gebouwen. De plantencollectie is fenomenaal. Er staat een granaatappelboom die vermoedelijk de oudste in een pot groeiende plant ter wereld is. Ook voor bezoekers, die misschien wat minder plantengek zijn dan ikzelf, is dit een wonderlijke plek. Je vindt er iristuinen, rotstuinen, wintervaste cactustuinen, woestijnlandschapjes, rozentuinen en nog zoveel meer. Ik was er op bezoek om een collectie planten uit te zoeken, die straks in de tropische plantenkas van de Floriade zullen verblijven. De botanische tuin van Hannover is één van de deelnemers in deze plantenkas.

 

Ik heb er een hele tijd met Boris Schlumpberger gesproken. Hij is botanist en de conservator van de gehele plantencollectie. Boris is een echte orchideeënspecialist. In hun verzameling komen ongeveer 3500 verschillende soorten orchideeën voor. Hij wil me graag helpen om in de plantenkas van de Floriade een aantal werkelijk uitzonderlijke planten voor te stellen aan de bezoekers.

 

Deze plantengroep zal o.a. nachtbloeiende succulenten bevatten, een verzameling vleesetende planten, maar ook kuipplanten die al 100 jaar in pot gekweekt zijn. Erg blij ben ik ook met de verzameling wilde Afrikaanse geraniums, waarvan sommige soorten echt zeldzaam zijn.

 

Ik wil met deze botanische tuin ook heel graag een project bij Center Parcs opzetten, een plek op een park waar planten een tijdje "op vakantie komen", en waar onze gasten deze spectaculaire groene wonderen kunnen zien. Het zou heel goed passen om op bijna elk park een soort van 'dependance' aan te leggen en zo een blijvende verbinding en podium te vormen voor de botanische tuin.

 

Er zijn ook heel wat vormingsprojecten in de tuin van Herrenhausen, scholingsprojecten voor studenten die een "groene" studierichting kiezen. Graag zou ik met de directie van de botanische tuin een vormingsproject in het kader van natuurontwikkeling voor deze studenten willen organiseren bij Center Parcs. Het is voor hen nog allemaal vrij nieuw om met vrije ondernemingen zulke afspraken te maken, maar we vinden hierin wel de juiste weg. Als je de kans krijgt om deze tuin in Hannover te bezoeken, dan moet je dat zeker een keer doen. Het is een geweldige plek, geloof me.

 

Meer foto's vind je op Flickr

 

Tot gauw,

 

Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.