Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Nestjes met nieuw leven

09 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Nestjes met nieuw leven
  • Locatie

Het is mei, en al weken heel erg mooi en warm weer. Eigenlijk is het veel te droog voor de tijd van het jaar. De explosieve groei van de natuur heeft dorst, zeker de jonge kiemplantjes met fragiele worteltjes van enkele centimeters vragen om regen. Het weer is zelden goed voor iedereen, dat is nu eenmaal zo. Dit warme droge voorjaar is wel een zegen voor heel veel nieuw  even. De meeste vogels hebben nu nesten met eieren, of heel vaak ook al jongen, en daar is dit weer ideaal voor. In sommige lentes, die koud en kil zijn, sterven veel van de jonge vogel-borelingen al heel vroeg in hun nestjes van kou en honger.

 
In een koud voorjaar vinden de ouders vaak onvoldoende te eten, maar dit jaar is er voor de meeste soorten een overvloed.
Doordat er veel en grote vogelfamilies zijn en de strijd om eten ook bij vogels fel kan zijn, worden ze minder schuw.
Ik zag zanglijsters peuteren naar regenwormen, op enkele meters van het terras. Roodborstjes volgen mijn harken in de tuin, ze pikken de kleine insecten net voor mijn voeten weg. Vlaamse gaaien, die anders best schuw zijn, naderen je op enkele meters in hun zoektocht naar babyvoeding voor hun kroost. De hele vogelwereld nadert de mensen meer dan ooit tevoren, en daar geniet ik met volheid van. Je ziet merels, die altijd al wat vroeger zijn met hun gezin, hun jongen wegwijs maken op hun eerste vlieglessen.
 
't Is een mooie tijd. Het droge voorjaar is ook een zegen voor konijntjes. Bijna elk nieuw geboren jong komt na een week of 4 schuchter de eerste keren meeknabbelen aan mijn kolenveldje. Het zal voor mij een magere oogst zijn. En er zijn vanmorgen kuikentjes geboren!!! Fragiele donzen bolletjes, net uit het ei, vertederend om te zien. Ik volg de geboorte van de kuikentjes altijd van heel kort. Na 21 dagen broeden komen ze uit hun eischaal gesukkeld. Een dag voordat ze uitkomen, hoor je ze al tikken tegen de harde schaal, en langzaam zie je hier barstjes in komen. Je hoort ze dan al piepen, ze "praten" al in hun kippentaal met de moederkip, ontroerend om te volgen, maar heel efficiënt in een kippenleven.
 
Je ziet nu overal mensen genieten van het weer. Het binnenleven verschuift na maanden weer naar buiten, naar de zon en naar het zo weldoende licht. Als je nu - heerlijk onderuitgezakt - ergens in een makkelijke stoel ligt te genieten, laat dan dit nieuwe jonge lenteleven even tot je toe. Het maakt je voorjaar nog completer.
 
Tot gauw,
 
Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.