Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Muggen!

12 / 09 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Muggen!
  • Locatie

Irritante zoemers. Je kent ze wel, en iedereen heeft er wel ooit last van gehad. Er zijn weinig dieren die zo door de mensheid verwenst worden als muggen. Het zijn één van de meest irritante beestjes, en hun nakomelingen zijn vaak nog van je eigen bloed. Er is geen plek waar je je verschuilen  kan. Het lijkt soms of je iets makkelijker luchtdicht dan muggendicht kan maken. En dit om je te plagen en je leeg te zuigen. Er komen over de hele wereld duizenden soorten muggen voor. Hier bij ons leven er ongeveer 30 soorten.

 
Je hebt dansmuggen, galmuggen, langpootmuggen, rauwmuggen, en ze zijn echt niet allemaal even storend. De mug waar wij het meeste last van hebben is de steekmug. Het zijn enkel de vrouwtjes die ons lastig vallen en op zoek gaan naar bloed, bij voorkeur mensenbloed. Deze vrouwelijke muggen hebben bloed nodig om hun eitjes te ontwikkelen. Ze vinden hun slachtoffers niet door de geur of omdat ze zien, neen, ze hebben een detector waarmee ze de lichaamstemperatuur van mensen voelen. Zo vinden ze ook het meest zachte plekje in je huid, omdat daar je lichaamswarmte het meest uitstraalt.
 
Ze leggen hun eitjes in heel ondiepe waterplassen. Hierin ontwikkelen zich de larven.
Muggenlarven hebben kleine haartjes op hun lijf, waarmee ze kleine luchtbellen vasthouden, en daardoor net onder het wateroppervlak blijven hangen. Ze moeten kunnen ademen. Eenmaal op de bodem van hun poeltje verdrinken ze. De oorzaak van een muggenpopulatie ligt vaak op heel onverwachte plekken. Een waterplas op platte daken, een beetje water dat in verstopte goten achterblijft, een natte kruipruimte onder je huis, bloempotten, schalen, of gelijk welke plek waar maar iets van water in achter blijft. Het zijn allemaal uitnodigende kraamkamers voor muggen. Muggen zorgen echt voor overlast. Ze kunnen een fijne zomeravond en een hele nachtrust grondig verstoren.
 
Toch kan je er wat aan doen. Vooreerst, zorg dat er nergens waterplekjes zijn in en rondom je huis, want dit is het startpunt van een hele plaag. Plant zo veel mogelijk geurende planten, liefst met een citrusgeur rond je terras. Muggen mijden deze geuren. Geraniums, citroengrassen, en ook een mooi citrusboompje doen echt wonderen. Ze houden ook niet van lavendel, eucalyptus en pepermuntplanten. Een mooie en heel effectieve oplossing is ook een klamboe tent maken over heel je terras. Als je met een muggengaas een soort tent vormt, gesteund door bamboe palen, dan krijg je een muggendicht terras met een exotisch tintje.
 
De beste oplossing is zeker het aantrekken van vleermuizen. Een vleermuis eet per uur tot wel 600 muggen en gaat hier de hele nacht mee door. Geef je vleermuizen de kans om zich vlak bij je huis te vestigen, dan is geen mug nog zeker. Vleermuizen zijn - in tegenstelling tot wat er vaak beweerd wordt - heel vriendelijke en nuttige diertjes. Ze komen eigenlijk nooit in huis, maar leven in spouwmuren, onder dakranden, maar zeker ook in vleermuiskastjes. Hang zulke kasten tegen de oostgevel van je huis, zodat er zich snel een muggenvangersbende in kan vestigen. Bij Center Parcs, waar we overal grote open waters hebben en er soms ook ongewenst stilstaande waterpoeltjes voorkomen, worden natuurlijk ook muggen geboren. En net zoals thuis bezorgen ze mensen last. Maar op onze vakantieparken leven gelukkig vrij grote kolonies vleermuizen. Er komen meestal meerdere soorten voor, die een klopjacht op de muggen houden. Bij Center Parcs treffen we minder muggen aan dan in vergelijkbare bossen. Voor straks wens ik jullie in elk geval een muggenvrije nacht.
 
Tot gauw,
 
Jean. 
 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.