Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Levende zweefvliegers

17 / 08 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Levende zweefvliegers
  • Locatie

Roofvogels. Hoog boven de velden en weilanden zie je ze rondcirkelen. Zonder één vleugelslag worden ze op de thermiek in het luchtruim gehouden. Ze hebben een geweldig goed zichtvermogen, hun goudkleurige grote ogen hebben alles gezien. Er leven in onze omgeving nogal wat soorten roofvogels:. buizerds, haviken, wespendieven, sperwers, kiekendieven, boomvalken, slechtvalken en torenvalken, en dan heb je nog de uilensoorten. Het zijn allemaal rovers in het luchtruim. Ze jagen op muizen, ratten, konijnen en kleine vogels. Bijna alles wat beweegt op de grond kan een prooi worden. Hun vlijmscherpe klauwen en hun grote krachtige snavel zijn moordwapens. Deze roofvogels zorgen voor een gezonde selectie van de knaagdieren en houden populaties binnen de perken. Ze regelen als het ware de wildpopulatie.

 
Voor mensen die het willen zien, zijn ze een spektakel om te aanschouwen. Als je ze biddend boven een prooi ziet hangen om zich daarna als een baksteen op hun niets vermoedend slachtoffer te storten, of als je ze ziet zitten op een tak of paal speurend naar een prooi, het is altijd even mooi. Roofvogels zijn heel mooie dieren, fier en weinig schuw. Ze zijn zich bewust van hun kracht.
Het spreekt de mensen aan om hen in actie te zien. Er worden grote roofvogelshows gegeven met dieren die voor de ogen van een groot publiek hun vliegkunsten vertonen. Het allermooiste vind ik om hen zelf in hun eigen biotoop te volgen.
 
In de buurt van De Eemhof, rondom De Huttenheugte en Port Zelande vind je misschien wel de beste plekjes in Nederland om roofvogels te spotten. Dit zijn de juiste biotopen; open weilanden en akkers met een rijke en afwisselende begroeiing, en toch voldoende bossen en hoge bomen waarin ze kunnen wonen en van waaruit ze de hele omgeving kunnen afspeuren.
 
Als je meer van uilen houdt, dan zijn Het Heijderbos en De Vossemeren de beste vogelspotplekken. Je treft op deze parken de bosuil, de ransuil en ook de kerkuil aan. Wie uilen wil speuren moet wel wachten tot de valavond, want het zijn toch voornamelijk nachtdieren. Maar als je ze tussen de bomen ziet scheren en hun vreemde klagerig gezaag kan horen, dan maak je iets bijzonders mee.
 
Enkele dagen geleden was ik op een roofvogelshow ergens midden in Duitsland. Daar nam een afgerichte visarend voor de ogen van zijn publiek de beslissing om zijn beperkte leefruimte bij de valkenier - zo heten die vogelafrichters - te laten voor wat het was en vertrok met forse vleugelslagen zijn eigen vrijheid tegemoet. Grote paniek natuurlijk, de africhter had een jaar lang met deze vogel getraind. Deze visarend kan zich goed staande houden in onze contreien, mocht hij ervoor kiezen om bij Center Parcs in te trekken. Op De Huttenheugte zou hij het beste kunnen wonen. Er zijn daar enorme meren met een heel goed visbestand, en ..... hij is meer dan welkom.
 
Tot gauw,
 
Jean. 
 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.