Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Lelies voor Center Parcs

18 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Lelies voor Center Parcs
  • Locatie

Vrijdagavond was ik te gast op de Keukenhof. De Keukenhof is een wereldbekende groene plantententoonstelling. Ze is ontstaan rondom de bloembollenteelt in Noord-Nederland. In de eerste jaren werden er vooral tulpen, narcissen, hyacinten, krokussen en allerhande in de lente bloeiende bloembolsoorten gepresenteerd. De Keukenhof bestaat al meer dan 40 jaren en trekt een massa mensen aan van over heel de wereld. Het is ook zeer de moeite waard om te zien.

 
Als je er volgend jaar een keer naar toe wilt gaan, combineer dit bezoek dan aan een verblijf op De Eemhof, want dit is niet zo ver van Lisse, waar de Keukenhof elk jaar plaatsvindt. Dit spectaculaire plantenfestijn start heel vroeg in het voorjaar en eindigt einde mei.Naast de heel bekende plantensoorten waaruit deze groene tentoonstelling is ontstaan zijn er in de loop der jaren een heel groot scala aan andere plantensoorten aan de Keukenhof toegevoegd.
 
Op dit moment zijn de lelies zeker de meest tot de verbeelding sprekende bloemen.
Ze zijn er in wel 250 verschillende soorten en elk jaar komen daar een aantal nieuwe selecties bij. Er worden steeds nieuwe kruisingen en veredelingen op de markt gebracht. 
 
Leliebloemen hebben 6 bloembladeren en heel duidelijk zichtbare meeldraden en stampers. De bloemen kunnen wel 30 cm doorsnede hebben en komen vaak in uitzonderlijk mooie kleuren voor. Lelies zijn sterke tuinplanten en als je ze goed verzorgt en steeds op dezelfde plek in je tuin laat staan, dan bloeien ze elk jaar weelderig. De vroege soorten bloeien vanaf begin juni, en dat gaat de hele zomer door. De lelies op de Keukenhof worden speciaal voor dit  evenement in een plantenkas vervroegd tot bloei gebracht.
 
Lelies zijn ook heel gewilde en dankbare snijbloemen, maar je moet wel erg opletten met het stuifmeel op de meeldraden. Als je dat in je kleren krijgt, dan hecht het zich zo sterk vast, dat het heel moeilijk te verwijderen is. De bloemen geuren extreem sterk en een klein boeket kan al voor een te sterk parfum in de woonkamer zorgen.
Met de leliekwekers wil ik bij Center Parcs een lelietuin opzetten, zodat onze gasten vanaf volgend jaar een nieuwe bloemenexpeditie kunnen meemaken. De Eemhof en Het Meerdal zijn de meest geschikte vakantieparken om deze lelietuin aan te leggen. Hier zijn er voldoende open bosranden en plekken waar deze koninklijke planten door onze gasten het best ontdekt kunnen worden. Als het lukt wil ik graag ook 2 weekends per jaar een echte leliemarkt organiseren. Hier zouden de kwekers van de leliebollen en de snijbloemenkwekers hun produkten aan onze gasten kunnen aanbieden
Hopelijk heeft het succes.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.