Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Inspiratie op de Buga

16 / 08 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Inspiratie op de Buga
  • Locatie

De vakantie zit er voor mij bijna op en ik ben eigenlijk blij dat straks het gewone maar aangename ritme van mijn "normale" dagen weer begint. Vandaag ben ik naar de 'Bundesgartenschau' in Koblenz geweest. Dit is een jaarlijks groenevenement, dat telkens in een andere stad in Duitsland wordt georganiseerd. Er komen miljoenen bezoekers naar dit fleurige spektakel, en voor mij - als landschapsarchitect - is het ook een bron van inspiratie. Er waren best knappe staaltjes van groene vormgeving te zien, en ook enkele gewaagde en mooie ontwerpen. Maar vaak had ik het gevoel dat de mens de natuur en zijn schatten tekort doet.

 
Als ontwerper probeer ik zo veel en zo dicht mogelijk bij de natuur aan te leunen. Je moet jezelf al een heel "iemand" vinden als je denkt dat je het beter kan dan die natuur. Hier op de 'Buga' - zo noemt men deze plantenshow - wil men zo veel mogelijk planten en bloemen op een relatief kleine oppervlakte bij elkaar brengen, en dat is een hele kunst. Elke ontwerper wilt ook steeds iets nieuws brengen, een vorm van landschapsontwerp dat nog niet vertoond is. Ik vond het soms echt te veel, te ver, te gemaakt, en de schoonheid van de natuur voorbij.
 
In mijn eigen ontwerpen bij Center Parcs blijf ik vasthouden aan de wetten van de natuur. Dat zit in mijn genen en is het DNA van ons bedrijf. Ik heb wat beelden genomen van die plekken op de Buga, die voor mij geen recht doen aan de planten en bloemen, maar door de wijze waarop ze zijn samengebracht een object zijn geworden. Ik vind het jammer dat een plant of een bloem in deze show haar plaats niet kan kiezen. Ze is afhankelijk van degene die de totale vorm van het geheel bepaalt. Niet iedereen verstaat de taal van planten, hun roep om gezien te worden. Hun kleur en vorm ontwikkelen ze enkel om aandacht te trekken. Elke plant verdient een waardige plek waar ze tot ontplooiiing komt en de kijker kan fascineren. 
 
Er zijn ontwerpers die denken dat deze planten en bloemen er zijn om hun ideeën te kunnen vormen. Ik vind dat het een nederig voorrecht moet zijn om te mogen en kunnen bepalen waar een plant haar bloei aan de wereld toont. Voor mij is dat een levensopdracht, een kunst die je enkel leert door te kijken hoe de natuur dat zelf zou doen. Door je voor te stellen dat de planten samen met jou die plaatsen bepalen, hun buren mogen kiezen en een samenspel van kleur en vormen maken die elke soort en elke bloem tot hun volle schoonheid laat uitkomen.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.