Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Hoe zuiver is een meer, een beekje of een ven???

26 / 09 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Hoe zuiver is een meer, een beekje of een ven???
  • Locatie

Zeer regelmatig krijg ik de vraag van gasten - maar ook van mijn collega's bij Center Parcs - of het water in de meren en vijvers echt zuiver is. Maar wat verstaat men eigenlijk onder "zuiver water".

 
In al onze vijvers en meren komt er een weelderig planten- en dierenleven voor. Die moeten natuurlijk allemaal iets hebben om te eten of om te kunnen groeien. Er zit dus planteneten in het water. Elke waterplas of meer bevat organische voedingsstoffen, die per plek heel erg kunnen verschillen en ook elk jaar anders zijn. De planten in onze wateren groeien enkel in het voorjaar en de zomer. Daarna sterven ze voor een groot deel af om in het vroege voorjaar weer te herbeginnen. De dode plantendelen worden door bacteriën afgebroken en omgezet in verschillende mineralen. Dit is een volkomen natuurlijk proces en het is helemaal niet "vies". Hetzelfde gebeurt in je eigen lichaam.
 
Water wordt niet geklasseerd als "vuil" als er veel voedingsstoffen in voorkomen maar als voedselrijk. Je hebt meren en plassen die voedselarm zijn en waar er voor de planten, vissen en ander waterleven niet veel te vinden is, en je hebt waterplassen die heel erg rijk zijn, en waar een grote variatie aan leven is.
 
Rijke waters zijn zeker niet ongezonder voor mensen dan arme waterplekken. Het minuscule organisme, dat voor de omvorming van dode plantendelen zorgt, heeft geen invloed op mensen.
Soms kleurt het water groen, of zelfs iets bruinig. Dit is meestal een invasie van kleine algen en zweefwieren die voor de troebele kleur zorgen. Ook dit is een gevolg van de vele voedingsstoffen die ze in het water vinden. Als er langs de waterranden hoge bomen staan, die elk jaar hun hele herfsttooi in het meer droppen, dan nemen de mineralen snel toe en wordt het water erg voedselrijk. 
 
Zelf ben ik een grote voorstander van rijke waters. Het is een ware bron van heel wat spectaculair leven. De plantengroei draagt bij aan een gezonde leefwereld. Heel wat dieren zijn afhankelijk van de plantengroei in deze natte zones. Een algen- en wierenplaag is ook geen drama als je weet dat het bijdraagt tot een gezonder watermilieu. 
 
Als water echt verontreinigd is, dan zie je dat meestal aan de schuimvorming aan de oevers, of als er geen waterleven te bespeuren is. Vervuild water heeft meestal ook een onaangename geur en is soms onnatuurlijk helder.
 
Heb je thuis een vijver en wil je niet dat er door een te hoge voedingswaarde algen of wieren zullen komen, dan kan je best een intensieve beplanting aanbrengen en de planten elk najaar volledig afsnijden. Het materiaal dat dan vrijkomt moet je wegdoen (wel in de biobak!!!). Hierdoor komen er niet steeds nieuwe mineralen bij, maar oogst je als het ware de gegroeide plantendelen weg uit het water. Je verarmt de voeding voor algen. Dit geldt zeker voor de massa zuurstofplanten die onder de waterspiegel groeien, want in het merendeel van de tuinvijvers zorgen deze voor de meeste groei.
 
Bij Center Parcs wordt het water van de meren en plassen heel regelmatig geanaliseerd. Aan de hand van deze genomen  "watermonsters", (wat een woord), zien we hoe de kwaliteit er bij staat. Het gebeurt wel eens dat we iets moeten bijsturen, zeker als er veel eikenbomen langs de oevers staan. Hiervoor brengen we een fossielkrijt aan dat de bacteriegroei stimuleert, want eikenbladeren verteren heel moeilijk, en ze staan bij heel weinig bacteriesoorten op het menu. Het gebeurt wel vaker dat we enkele tonnen water van de ene vijver op een park overbrengen naar een ander  park, omdat we micro-organismes willen enten in vijvers die hier nood aan hebben. Een goed watermilieu is extreem belangrijk op elk vakantiepark, en daar ben ik graag mee bezig. Als je de volgende keer ergens langs de oevers van een beek of meertje wandelt, denk dan niet te snel dat het water vuil is. Vuil is een menselijke interpretatie, maar bijna ook altijd een gevolg van menselijk handelen.
 
Veel "waterkant" plezier,
 
Jean.  

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.