Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Het project Bosland op een kille novemberdag

05 / 12 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Het project Bosland op een kille novemberdag
  • Locatie
Woensdag 23 november, een koude grauwe novemberdag, grijs en mistig. Zo'n dag waarvan je hoopt dat het er maar één is in een jaar.
Ik sta met enkele mensen te wachten aan de rand van het bos, te wachten op een groep wetenschappers en specialisten vanuit de hele wereld.

Vandaag organiseert de K.U. Leuven samen met het Agentschap voor Natuur en Bos een internationaal congres rond het bos en zijn toepassingen voor de toekomst.
De deelnemers maken op enkele plekken in de Limburgse bossen kennis met enkele unieke projecten. Het zijn voornamelijk overheden en overheidsdiensten die hun visie over het bos en zijn toepassingen aan deze gasten voorstellen.
 
Bosland is een zeer mooi en ambitieus bosontwikkelingsproject van 3 Limburgse gemeenten. Het project strekt zich uit over Overpelt, Lommel en Hechtel-Eksel. Het beslaat 7800 hectare met een erg gevarieerd type bos en natuur. Het is voor de gasten een waardevolle ervaring om de ambitieuze plannen, die Bosland met dit bosgebied voorheeft, voorgesteld te krijgen.

Center Parcs is als enige partner uit de privé-sector gevraagd om deel te nemen aan dit boslandproject. Het is voor ons ook een heel belangrijk project omdat maar liefst 4 van onze vakantieparken aan de randen van dit groene bosontwikkelingsgebied gelegen zijn. De Vossemeren, De Kempervennen, Erperheide en De Kempische Meren liggen ofwel vlak tegen het boslandgebied of op slechts enkele kilometers afstand. We hebben dus alle baat bij een goede ontwikkeling van dit gebied.

Het feit dat een privé-bedrijf als partner optreedt in zo'n ontwikkelingsproject is voor de internationale deelnemers ook vrij nieuw. De deelnemende groep bestaat voor een groot deel uit wetenschappers, die vaak toch wat verder afstaan van onze ondernemers. Maar net wij hebben binnen Center Parcs een waardevolle boodschap, die internationaal veel meer erkenning en navolging zou moeten krijgen. Als het boslandproject wilt slagen en men wilt dit grote bosgebied een nieuwe functie geven naast enkel houtproductie, dan zal men voor recreatie en gastenbelevingen moeten openstaan. En net daar zijn wij de juiste en meest ervaren partner in. Het is dus logisch dat we graag willen meewerken aan dit mooie voornemen.

Als er in de nabije toekomst, midden tussen de 4 vakantieparken van onze groep, een uniek en open belevingsbos gaat ontstaan, dan zullen onze gasten hier zeker gebruik van maken. De ontwikkelingen moeten wel uniek zijn en passen bij de verwachtingen van de vakantiegast van de toekomst. Je moet er natuurervaringen kunnen beleven, die je nergens anders terugvindt.

Bijvoorbeeld op Limburgse natuursafari gaan, ondergedompeld worden in een groen avontuur, in contact komen met de unieke flora en fauna op een spontane en veilige manier. Er is voldoende aan unieks voorhanden. Er leven nachtzwaluwen die slechts weinig mensen kennen, zeldzame vlinders, een scala aan dieren en planten die werkelijk de moeite zijn om te ontdekken.
Ook het landschap is uniek met zijn enorme zandvlaktes zoals de Lommelse Sahara, kleine beekjes en stroompjes, moeraszones afgewisseld met kneuterige weilandjes, bossen met zwarte dennen die de afmetingen hebben van een heus woud. Er valt absoluut meer te beleven dan in 5 vakanties mogelijk is.

Als bioloog en groenarchitect wil ik graag meewerken aan de ontwikkeling van dit boslandproject. Ik zou het doen voor onze gasten, maar ook omdat ik zelf een Limburger ben. Ik ben van hier, het is mijn thuis, en de natuur ligt me nauw aan het hart,  nogal logisch dus.

Tot gauw,
 
Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.