Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Het ontstressen door bomen

12 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Het ontstressen door bomen
  • Locatie

De mensen hebben het druk. Het verwondert me elke keer weer - als ik in de stad ben - hoe gehaast mensen toch altijd zijn. Ze kijken voor zich uit en lopen met snelle passen, elk naar hun eigen doel. Het is voor mij soms beangstigend, al die drukte. Het staat ver van de wereld waarin ik zelf liever verblijf. Drukke straten, opstoppend verkeer, metro's die door hun ondergrondse tunnels stromen mensen pompen, die elkaar niet kennen en elkaar niet aanspreken.

 
Hoge gebouwen, soms met spiegelende glasgevels, soms behangen vol met allerlei commerciële boodschappen, herrie en overal lawaai. Nee, dit is mijn wereld niet.
Ik zou die mensen die nergens tijd voor hebben - of ze doen toch zo - eens mee willen nemen naar mijn favoriete plekjes. Ik laat ze zichzelf terugvinden in de meest gewone dingen.
 
Ze zijn welkom in het theater van de natuur, waar op elk podium altijd een opvoering is. Ik breng ze naar plaatsen waar de tijd niets is, waar tijd enkel een ritme is. Liggend op je rug, onder een boomkroon van wiegende bladeren, alleen maar kijken naar hoe alles beweegt, zonder dat je zelf wat doet. Met je blote voeten langs de oever van een beekje wandelen, en voelen dat wel duizenden grassprietjes, klaverblaadjes en gezonde kruidenblaadjes je voetzolen kietelen.
 
Op een veilige (één meter) afstand een mierenkolonie gadeslaan, en zien dat niet alleen mensen zich druk maken. Een kloek met kuikentjes met je ogen volgen, en zien hoe ontroerend die zorgzaamheid is. Door meters hoge grassen en rietkragen je langzaam een pad banen, zonder geluid te maken. We zullen de smaak van buiten proeven, de geur van groei opsnuiven, en het geluid van het bos zal je geest ontwarren.
 
Een beetje van je tijd, het zal je goed doen, kom een keer met me mee.
Ik werk elke dag aan die plekjes, oorden waar mensen de jas van hun jachtig bestaan aan de eerste de beste boomtak kunnen hangen. Stukken natuur die je verwacht, waar je welkom bent en dat ook merkt.
 
Plekjes, die me dierbaar zijn als levende juwelen, omdat ze zeldzaam en gewild zijn, maar ook schitterend en inhoudelijk rijk. Verlaat je eigen drukte even, en zie het als een soort ventiel, waarlangs de overdruk van je bestaan kan ontsnappen.
 
Ik wil je wel waarschuwen; als je eenmaal de smaak van de rust hebt geproefd, dan zal je naar meer verlangen. Maar met een goede dosering kan je je gewone leven best aanhouden. En van natuur bestaat gelukkig geen overdosis.
 
Tot gauw,
 
 Jean.

 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.