Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Het Natuurmuseum van Bladvormen

23 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Het Natuurmuseum van Bladvormen
  • Locatie

Het is volop lente en je hoort alles bijna groeien. Het is een tijd van overvloed in de natuur. En er is niet alleen een overvloed aan groei, maar zeker zo verbazend zijn al die verschillende vormen van groei. Kijk eens om je heen, elke boom- of plantensoort heeft zijn eigen bladvorm. Je ziet bomen met grote hartvormige bladeren, met kleine bijna volledig ronde blaadjes, met eivormige, ovale, en lancetvormige bladeren... Je hebt er met kleine en met grote lobben... Er is een bijna onuitputtelijke verscheidenheid aan bladvormen. Er zijn blaadjes die slechts één centimeter groot worden, en andere groeien uit tot 2 meter grote giganten, en toch hebben ze allemaal hetzelfde doel. Het zijn de longen van de planten. Naast het "ademen" halen de bladeren energie uit zonlicht. De planten zijn hiermee met grote voorsprong de meest efficiënte en natuurvriendelijke bron van alle energie. Verreweg de meeste bladeren zijn groen. Het bladgroen in het blad zorgt voor de fotosynthese. Het is daarom nogal logisch dat de meeste bladeren groen zijn. Toch zijn er een aantal planten die andere bladkleuren hebben. Dit zijn meestal planten die door kwekers zijn veredeld en waar die 'andere' bladkleur dan een sierelement is voor tuin of park.

 
Het komt echter in de natuur ook wel voor dat je andere kleuren ziet dan enkel groen. Vaak wil een plant hiermee aangeven dat ze niet eetbaar is en er vraatzuchtige dieren mee wil afschrikken. Bladeren hebben naast het zorgen voor groei ook nog andere taken. Je hebt vast wel ooit de prikkels van een netelblad gevoeld, of de doornen op een bramenblad. Er zijn blaadjes met hechthaakjes, die planten naar boven helpen groeien. Er zijn harige bladeren die voor bladluizen een ware hindernis zijn, en bladeren die als trechter regendruppels opvangen. Er is werkelijk een enorme verscheidenheid, en dat zie je op elke plek ter wereld. Maar nergens zijn de bladeren zo verschillend als in de donkere jungle. Hier is de strijd om een beetje zonlicht het heftigst, en de planten passen hun bladvormen hier op aan.
 
Je staat er niet zo veel bij stil, maar bladeren zijn voor de meeste diersoorten het enige wat op het menu staat.
Niet alleen bladluizen en rupsen eten bladeren maar ook konijnen, geiten, koeien, paarden, olifanten noem maar op. Bijna alle dieren eten bladeren behalve roofdieren, want die eten weer de 'blad-eters'. Mensen eten ook heel wat bladeren. Er is bijna geen menu te bedenken of er zit wel bladgroen bij. Sla, alle soorten kool, witlof, peterselie, selder, spinazie, venkel, het zijn allemaal de blaadjes van een plant. Naast al die bladvormen en de honderdduizend kleuren groen hebben bladeren dus ook een smaak. Mensen kweken slechts een heel klein aantal planten voor hun eetbare bladeren, maar er zijn heel wat soorten die ons best zouden smaken, maar we kennen ze niet echt. Als je een boswandeling maakt moet je eens proberen om de blaadjes van zuring te proeven, of het herderstasje. En de bladeren van een paardenbloem zijn lekkerder dan witlof.
 
Neem er even de tijd voor, en ontdek al die geweldige bladvormen; het kanten blad van een varenplant, het drijvende ponton van een waterlelie, het reuzenblad van grove zuring en het kunstwerk van een distelblad. Of zoek je geluk in een klaverveldje. Er staat er vast een bij met 4 blaadjes, te wachten tot jij hem ontdekt. Je hoeft niet bang te zijn voor giftige planten. Pluk de blaadjes van een plant die je zelf eetbaar lijkt, knijp ze een beetje fijn in je hand en ruik eraan. Proef daarna een beetje met je tong, en je zal merken, dat je een eigen instinct hebt voor dingen die eetbaar zijn en welke niet. Laat de natuur in jezelf weer een beetje boven komen, dat is een fijne ervaring.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.