Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Herfstontdekkingen in de natuur

02 / 11 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Herfstontdekkingen in de natuur
  • Locatie

 

De zomer is voorbij en de natuur toont de rijkdom die de zomer nalaat. En de oogst is rijk dit jaar!! Overal staan de bomen, beladen met vruchten of zaden. Zo zwaar zijn hun takken soms, dat ze vermoeid doorbuigen onder hun last.

 

Inlandse zomer- en wintereiken hangen vol met glimmende eikeltjes, kastanjebomen spreiden hun gouden bolsters open en bieden hun kastanjes de vrijheid aan. Hazelnootjes, beukennootjes, rozenbottels, vlierbessen ... ontelbaar zijn de soorten die de herfsttafel in de natuur nu vullen. En die herfsttafel ziet er prachtig uit. Kleurige bladeren vormen als het ware een gedrapeerd tafellaken op de bodem, waar de vruchten van het bos zich heerlijk in kunnen neervlijen zonder dat ze beschadigd worden tijdens hun val.

 

Het bos is nu op zijn mooist, de geur is rijp en bijna zwoel, het voelt rijk aan, ja bijna overdadig. Het is heerlijk om nu met een laagstaande zon een wandeling te maken door de natuur. Kinderen en volwassenen die speels door de gevallen blaadjes struinen en onhoorbaar voortbewegen op dit kussen van stervend blad.

Het licht valt in gouden stralen tussen brons en gele kleuren, en de plekken die de hele zomer door schaduw van dichte boomkronen geen sprankje licht ontvingen genieten nu van elk spatje licht.

Dit is de beste tijd om wilde dieren te zien. Ze zijn allemaal druk in de weer om zich van de overdaad aan bosvruchten en fruit een vetlaag aan te kweken, die hen door de winter moet helpen.

 

Ze zijn hier zo druk mee, dat ze minder oog hebben voor hun omgeving. En volle dierenbuikjes bewegen niet zo vlug meer. Spechten verstoppen eikels in de spleten van stammen, eekhoorntjes graven hun buit in op plekjes die ze daarna meestal weer vergeten, reeën en herten waggelen met bolle buiken door het bos.

 

Elk dier dat in het bos leeft geniet van deze oogsttijd en doet er zijn voordeel mee. En de bomen in het bos, die hopen natuurlijk dat al die eters een deel van die vruchten en zaden achterlaten op plekken waar er nieuw leven uit kan ontstaan. Geen enkele boom zorgt voor vruchten om de dieren mee te plezieren, neen, dat maakt hen echt niets uit. Ze maken hun vruchten en zaden lekker en voedzaam zodat er dieren zijn die ze meenemen, en daardoor verspreiden ze hun genen in het bos. Een volwassen eik geeft in een goed jaar 15000 eikeltjes en die kunnen en hoeven niet allemaal tot jonge bomen uit te groeien. Als er enkele eikels overblijven en in het voorjaar kiemen, is dat voldoende om het bos te verjongen.

 

Ik wil jullie uitnodigen om nu op pad te gaan. Hul je in een warme jas en neem de tijd om heerlijk te genieten van een wandeling in de kleurendoos van het bos.

 

Laat je niet afschrikken door het weer. Ook als het wat nevelig is - en zelfs met een beetje regen - is zo'n herfstwandeling een feest om te beleven. 

 

Op elk park bij Center Parcs is de natuur op zijn rijkst. Geniet ervan met volle teugen.

 

Tot gauw,

 

Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.