Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Genieten aan de waterkant

22 / 08 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Genieten aan de waterkant
  • Locatie

Er is geen aangenamer plekje dan de groene oever van een ven, een meertje of een waterloop. De gladde waterspiegel recht voor je uit, terwijl je voor de rest omgeven bent door bossen en dichte begroeiing. Het zijn van die plaatsjes waar je soms het idee krijgt dat de drukke wereld mijlenver van je vandaan is. Op zo'n een plek kom je tot rust. Het is alsof de zon hier dichter bij de aarde komt. Wolken spiegelen zich in het water. En er beweegt altijd wel iets in je omgeving; een waterhoen, een eend, kikkers en libellen, je bent echt niet de enige die deze plek als uitverkoren kiest. Maar ook onder water is het één en al leven.

 
Je zou versteld staan van de soorten rijkdom die je in deze plassen vindt.
We besteden bij Center Parcs erg veel zorg aan een rijk waterbiotoop. Alles begint natuurlijk met een goede waterkwaliteit. Zuiver water - zoals we dat in de volksmond noemen - wordt al snel bewoond door allerlei organismen. Dat begint met kleine zweefalgen en wieren. De wind voert zaadjes aan van verschillende waterplanten, en al snel zie je de eerste insecten, amfibieën en watervogels verschijnen. Ze vormen de steriele waterplek 'in no time' om tot een rijkelijke waterwereld. Maar in een rijke waterwereld is een handje hulp wel heel erg raadzaam.
 
Vissen worden meestal uitgezet. Dan kopen we bij een goede viskweker de soorten aan die we graag in onze meren willen en die hier ook een optimale leefomgeving vinden. En we hebben nogal wat te bieden; stekelbaarsjes, brasems, palingen, blankvoorns, ruisvoorns, winde, zeelt, gras- en spiegelkarpers maar ook snoeken en snoekbaarzen vind je bij ons in het meer.
 
Elk vakantiepark heeft wel zijn eigen waterbiotoop. De visstand is dan ook op elk park anders. Op De Kempervennen, Het Meerdal, De Huttenheugte en Bispinger Heide zijn de grootste vispopulaties van Center Parcs. 
 
Ik vind het altijd heerlijk om te zien hoe een papa met zijn zoon - elk hun vishengeltje in het water - turend over het water en enkel met elkaar fluisteren, tot de dobber dansen gaat. Vol verwachting, maar met inspanning wordt de vangst aan land gehesen, en dat is soms een hele karwei. De meeste gevangen vis bij Center Parcs is zeker de karper, en die weegt makkelijk tot 5 kilo.
 
En vissen is heel populair. Langs de kilometers lange oevers op een park zie je overal mensen in hun luie stoelen zitten, hoopvol wachtend op de geschubde buit. Gelukkig gebeurt het vissen bijna uitsluitend op een heel verantwoorde wijze. De echte visser houdt van vis, die hij dan levend en wel terugzet in het meer zoals het hoort. 
 
Het vissen brengt mensen ook dichter bij elkaar. Mensen die elkaar niet kennen informeren naar de vangst, het gebruikte aas, de lijn, en polsen natuurlijk ook naar de viservaring. De rust en de nabijheid van de natuur, dat in combinatie met de spanning als je hengel beet heeft, zorgt voor een echt vakantiegevoel.
 
De grote vijvers van Het Meerdal zijn zo rijk aan vis, dat we er soms een aantal van moeten wegvangen, omdat de populatie echt te groot wordt. En over groot gesproken, op De Kempervennen leeft een echt "watermonster", maar daar heb ik het een volgende keer wel over.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.