Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Geen enkele plek bleef open...

15 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Geen enkele plek bleef open...
  • Locatie

Ik ben vandaag op ons nieuwste park, Les Trois Forêts. Dit vakantiepark is nu een jaar oud en je ziet dat de natuur zich snel meester maakt van elk plekje omheen de cottages dat nog vrij was. Overal ontspruiten nieuwe bomen en heesters tussen de kruidenlaag op. Er is ook een massa van boomzaden voorradig. Het groene hart van het park, met een oppervlakte van bijna 100 hectares, is niet beroerd tijdens de bouw van het park. Dit hart is een gezond en volwassen bos met een variatie aan naaldhout bomen en loofbomen. Ze verspreiden hun zaden, hun "bomenkinderen" naar alle mogelijke plekjes waar er nog een groeiplaats open is.De jonge zaailingbomen groeien snel Ze steken in groeisnelheid binnen 3 jaren de door Center Parcs aangeplante bomen voorbij.

 
Op sommige plekken staan deze jonge bomen extreem dicht op elkaar en is al een kleine bomenoorlog bezig tussen al die jonge bomenkinderen. De natuur is hard, ook voor jonge bomen. De afwisseling in soorten verwondert mij elke keer weer. Er ontspruiten jonge eiken op 100 meter van de moederboom. Ze zullen door eekhoorntjes of vogels zijn verspreid, want een eikel waait echt geen 100 meter ver. Vanuit de omgeving van het park zijn het essen, elzen, wilgen en berken die een plekje op het park vinden. De groei van al deze jonge bomen is erg vitaal. Per jaar groeit zo'n jong bos 1,5 tot 2 meter in de hoogte en er ontwikkelt zich zo'n 80.000 bladgroen per hectare, en dat vraagt veel van de bodem. Door een zeer zorgvuldige wijze van bouwen is de grondwaterbalans van het park volledig intact gebleven en de  schitterende oude bosgebieden hebben van deze parkontwikkeling niets gemerkt. De verhouding tussen de nieuwe jonge bosstroken en het grote oude bos geeft een heel aangename sfeer. Een bos met heel veel licht en ondergroei.
 
De bouwplekken die Center Parcs gekozen heeft om er vakantiehuizen op te bouwen, werden in een zware storm die in 1999 over het park raasde al bijna volledig kaal geslagen. Deze kaalgeslagen plekken zijn nu zeker de meest rijke botanische zones op het park. Ze worden gekoloniseerd door een zeer rijke vogelpopulatie met soms uitzonderlijke gasten. Er wonen groene en bonte spechten in de oude sparrestammen, blauwborstjes en zwartkopmezen, patrijzen en fazanten, maar ook een grauwe kiekendief en steenuiltjes, het nieuwe bos is duidelijk favoriet. Onze gasten zien vanuit hun cottage de grote variatie aan 'wildlife ' in hun natuurlijk biotoop. Tijdens je verblijf zie je gegarandeerd reeën, edelherten, hazen, eekhoorntjes, konijnen, en met een beetje geluk ook vossen en everzwijnen. Het park is 435 hectare groot en biedt hierdoor aan een enorme hoeveelheid wilde dieren een leefplek. Dat een deel van dit bos door mensen bewoond is, zien de wilde dieren eerder als een voordeel.
 
De mensen brengen meer dan ze nemen voor de dieren: er is geen mens die zich waagt aan de malse grassprieten die de herten graag lusten, de everzwijnen hoeven niet bang te zijn dat de mensen hun eikels opeten, en deze mensen eten ook geen kruidenzaden of insecten van het vogelmenu. Nee, mens en dier dat gaat hier heel goed samen.
 
De hele wildpopulatie geniet zelfs flink van alles wat de mens hier bracht. Er zijn nu kleine riviertjes waar constant water te vinden is, de huizen en de omgeving ervan zijn de meest geliefde woonplekken van de zangvogeltjes.  Er zijn plantensoorten aangeplant die flink wat bessen en vruchten geven, er zijn kruidenweides aangelegd, waar het aanbod van nectar bijna onbegrensd is. Mensen op vakantie, in een rustige manier van doen, zijn een perfecte combinatie, met de natuur die hier blijkbaar het meeste haast heeft. Het kan verkeren....
 
Tot gauw,
 
Jean
 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.