Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Gaat een konijn ooit op vakantie?

04 / 10 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Gaat een konijn ooit op vakantie?
  • Locatie

De zomer is voorbij, en bijna iedereen is wel ergens op vakantie geweest. Het hoort bij het ritme van ons leven. We willen allemaal een keer onze dagelijkse bezigheden achterlaten en - even helemaal weg - in een andere omgeving die dingen doen waar we thuis niet aan toe komen. Tijdens de vakantie hebben we vaak meer oog voor de omgeving. We zien de dingen in een andere, meer ontspannen sfeer. Ons gewone doen en laten heeft een snelheid waardoor we de details niet meer zien. Het is daarom goed dat we de sleur soms doorbreken en terugvallen op het ritme dat het leven aangenamer maakt.

 
Voor de meesten onder ons is een ontspannen vakantie ook een tijdje weg zijn van huis. Tijdelijk wonen in een andere omgeving, een ander huis, met andere buren, in een andere omgeving. We hebben er behoefte aan, soms zelfs meerdere keren per jaar. Gewoon een ventiel voor de overdruk die zich in een mens kan opbouwen.
 
Maar hoe zou dat bij de dieren zijn? Houden die ook een soort vakantie? En wat doen die dan om te ontsnappen aan hun dagelijkse routine? Voorzover ik weet is er geen enkele diersoort, die ooit iets onderneemt wat op een vakantie lijkt. En bij de planten is er ook geen enkele soort die zich een tijdelijke uitstap kan veroorloven. Buiten wij, de mensheid, is er geen enkel iets dat zich de luxe van een vakantie kan veroorloven. Ze zouden er ook niets aan hebben. Wat zou een vermoeid konijn gaan vinden in een ander knollenveld? Wat vindt een gestreste vogel in een ander bos? Hoe zou een eekhoorntjesfamilie zich voelen in de boomkronen die ze niet kennen? Neen, vakantie is echt enkel iets voor mensen, en dan eigenlijk ook nog maar sinds we een zogezegd "ontwikkeld" bestaan leiden.
 
Elk van ons leeft in een stukje wereld dat samen één groot radarwerk vormt. We houden ons allemaal bezig met een gespecialiseerde werk- en denkvorm. De bakker bakt ons brood, de boer ploegt onze akkers, de metselaar bouwt ons huis, en zo is er voor elk onderdeel in ons dagelijks bestaan wel een gespecialiseerd iemand, die ons dat deel uit handen neemt. Zelf zijn we allemaal bezig met ons onderdeel, een werkgebied dat wij voor anderen doen. Dat maakt dat we een materialistisch "rijk" leven leiden, maar inhoudelijk soms wegdrijven van vele levenswaarden.
 
Daarom is een vakantie voor ons noodzakelijk en voor de dieren niet. Dieren zijn bijna allemaal volledig betrokken bij al hun levensbehoeftes. Er is geen georganiseerde maatschappij, waar dieren elkaar taken ontnemen. Ze leven volgens hun eigen instinct en ritme en kunnen daar niet aan ontsnappen. Trouwens, als een dier even zijn plek en territorium verlaat, dan kan het daar geen aanspraak meer opmaken. Even weg is bij dieren voor altijd weg, en dat is te veel gevraagd.
Een gezonde en deugddoende vakantie voor mensen is daarom een plek zoeken waar je terugkomt tot die dingen die je als mens vormen en rust geven. De natuur is hier de basis voor. Een omgeving waar planten, bomen en dieren in harmonie samenleven met elkaar, een plek waar jij als mens de natuurlijke keten compleet maakt. Een plek waar het goed voelt om er te zijn, en een plaats die je opneemt en niet opslokt.
 
Ik ben blij dat ik aan zulke plekken mag bouwen. Kom eens kijken hoe we er in slagen om mensen in en met de natuur te laten samengaan. Hoe je bossen zal ontdekken waar de bezoekers een meerwaarde kunnen zijn voor alles wat er al leeft. Je bent er welkom, dat beloof ik je.
 
Tot gauw,
 
Jean.   

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.