Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Exotische klimplanten bij je thuis

27 / 10 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Exotische klimplanten bij je thuis
  • Locatie

Er worden de laatste jaren heel wat tropische planten aangeboden, die je terras of huiskamer tot een tropische tuin kunnen omvormen. Eén van de allermooiste en best wel sterke plant is de "Mandevilla".

 

Mandevilla's komen oorspronkelijk uit Brazilië. Er komen in de natuur heel wat verschillende soorten voor. Het zijn snelgroeiende klimplanten, die in het wild tot hoge verhoutende lianen kunnen uitgroeien.

 

Ze groeien liefst in de schaduw en verdragen het niet om in de volle zon te staan.

 

In het midden van de 19de eeuw zijn de eerste Mandevilla's naar Europa gebracht. Het waren toen al meteen erg gewilde planten.

 

Er worden verschillende soorten gekweekt. Het zijn stuk voor stuk juwelen als ze in bloei staan.Mandevilla's heb je in roze, rode en witte kleuren. Hun bloemen zijn openstaande kelkjes met soms een anderskleurig hartje.

 

Er is een Mandevilla die heerlijk geurt, beter nog dan een Stephanotus. Dit is echt mijn favoriet, de "Mandevilla Laxa". Ze heeft glanzende frisgroene blaadjes. De slingerende stengels maken het junglebeeld compleet. En haar zuiverwitte bloemen met een fris-zoete geur vullen de hele omgeving.

 

Mandevilla's zijn niet echt moeilijk te houden. Je moet ze als tropische plant wel vorstvrij laten overwinteren. Ze hebben ook echt een goede voeding nodig en best veel vocht.

 

Hou ze in de winter niet te warm, want dan blijven ze groeien met lange zwakke stengels. Het is beter om ze op een koele plek te plaatsen en ze in het voorjaar buiten op het terras of op het balkon te houden.

 

Mandevilla's hebben geen echte bloeitijd. Ze geven het hele seizoen overweldigend veel bloemen en zijn één van de meest dankbare potplanten. Ze kunnen in één seizoen makkelijk enkele meters groeien. Plaats ze daarom tegen een muur of geef ze een groeiraster waaraan ze zich kunnen optrekken.

 

Mandevilla's zijn geen echte kamerplanten. Ze overleven de droge lucht in een huiskamer meestal niet. Koop best een Mandevilla in het voorjaar. Het zijn geen dure planten en je geniet er meerdere jaren van als je ze een beetje zorg wilt geven.

 

Tot gauw,

Jean.

 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.