Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Erperheide 30 jaar

10 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Erperheide 30 jaar
  • Locatie

Erperheide, het eerste Center Parcs park in België, bestaat al 30 jaar. Meer dan 10 miljoen mensen hebben op dit mooie park al van een weldoende vakantie genoten. Hoewel het van oppervlakte zeker niet tot de grotere parken behoort, heeft Erperheide toch een heel rijke en gezonde natuur. Het park grenst aan een zeer uitzonderlijk natuurgebied, de vallei van de A-beek. Vanuit deze vallei, maar ook uit de naaldhoutbossen aan de noord- en westzijde van het park, vloeit de natuur over in het landschap op het park. Alle cottages liggen verscholen in een groene omgeving. Je woont hier echt in een bos. Vanaf de bouw van het park in 1980 tot nu zijn er zo'n 700.000 bomen en struiken bijgeplant. Dat is een hele massa. We hebben enkel inheemse soorten aangeplant. Vaak zijn dat planten die al heel lang uit dit gebied verdwenen zijn.De natuur is er in topconditie, en dat voel en zie je. Heel uitzonderlijk is de enorme eekhoorntjespopulatie die op Erperheide leeft. 

 
De eekhoorntjes hier zijn veel donkerder van kleur dan de meeste rosrode eekhoorns die je elders ziet. Er is door de loop der jaren een eigen kleuraanpassing ontstaan. Deze donkere eekhoorntjes zijn een mutatie, die erfelijk blijkt te zijn. Ze zijn ook minder schuw en minder afstandelijk tegenover mensen. Ze komen spontaan vlakbij en durven zelfs tot in de woonkamer van een cottage te komen, tenminste als je ze niet opschrikt en weet te lokken met wat nootjes. Er leven op Erperheide 5 keer meer eekhoorns dan in een naburig bos met dezelfde oppervlakte, en dat is natuurlijk erg fijn op je vakantie-adres. Het park is ook de "kraamkamer voor eekhoorns" voor de wijde omgeving. In oude vogelnesten, maar ook in nestkasten worden hier elk jaar ongeveer 2OO eekhoorngezinnen geboren. En in elke eekhoornfamilie hebben ze 3 tot soms wel 6 harige acrobatische eekhoornkinderen!
 
De reden van deze grote en gezonde populatie is het zeer gevarieerde bos met verschillende soorten eiken, beuken, hazelnoten en rozenbottels in wel 5 soorten. Er is het hele jaar door voldoende te eten en onze gasten zijn erg gul met het delen van hun tafel met al die eekhoorntjes. Of al die natuur echt iets merkt van het verjaardagsfeest van het park, dat betwijfel ik sterk. En het maakt voor de planten en dieren niks uit. Verjaren en jarig zijn is iets voor mensen. Het is wel zo dat, hoe ouder een park is, hoe hechter de band wordt met de omgeving en de natuur waarin het is ingebed. Als het park Erperheide uit dit gebied zou verdwijnen, dan betekent dit een ramp voor het huidige ecosysteem. De vleermuizen zouden hun woonplekjes verliezen, de zeldzame kruiden en planten worden door dominante soorten overwoekerd en de vogels vinden geen vluchtplekken meer in de winter. Erperheide is volledig vergroeid met het bos waarin het gebouwd werd. Het is een goede verhouding tussen mensen en hun vakantieplek.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.