Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een zegening van bomen

18 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een zegening van bomen
  • Locatie

Ik ben al jarenlang bioloog en door mijn job bij Center Parcs heb ik de kans gekregen om op de meest exotische plekken van de aarde te komen. Ik zoek voor onze nieuwe projecten steeds stukjes oerwoud of jungle die ik dan met heel veel zorg naar een nieuwe groeiplek hier bij ons verplant. Dat is een unieke baan, en ik ben er ook erg trots op. Tijdens mijn reizen doorheen de tropen kom ik op heel unieke en goed bewaarde plekken. Het zijn vaak oorden waar zelden of nooit buitenlanders komen.Op zulke plekken kom je fascinerende mensen tegen. Je sluit zeldzame vriendschappen met uitzonderlijke persoonlijkheden. Een van de meest speciale mensen die ik ken is de 'abt', de hoofdmonnik van een boeddhistisch klooster in Cambodja.

 
Ik ken deze monnik al jaren, en in het klooster heb ik al vele malen onderdak gevonden. Het klooster en de tempelgronden er omheen zijn al eeuwenlang de tuin van waaruit de mensen uit de verre omgeving, hun zaden en stekjes betrekken voor de fruitbomen in hun eigen boomgaarden.In de tempeltuin, die aan de oevers van de Mekong stroom ligt, staan verschillende soorten mangobomen, soorten bananen, lychees, avocado's, kokosnoten, rambutan en nog vele soorten vruchtbomen. De vruchten van deze bomen zijn de basis van een heel lokale vorm van fruitindustrie tot in de verre de omgeving.
 
Nu is de Mekong rivier ter hoogte van de tempeltuin al verschillende jaren na elkaar flink buiten zijn oevers getreden en meer dan de helft van de bomen in de tempeltuin werden meegesleurd naar een zandbank een heel eind verder stroomafwaarts.De hoofdmonnik heeft mij gevraagd hun te helpen met het redden van deze weggespoelde bomen en met de aanleg van een nieuwe boomgaard verder weg van de rivier. Het verplanten van grote, en soms heel oude bomen, is echt mijn werk. Ik doe dat al heel wat jaren en zo zijn er bij Center Parcs al heel veel exotische jungle plekken ontstaan.
 
Ik heb de monniken in dit klooster heel vaak verteld over mijn werk, wat ook mijn passie is. Het was dus niet zo vreemd dat ze me om hulp vroegen.Het was een zware klus van bijna 10 dagen, maar het is gelukt. Eind november 2008 stonden alle bomen die nog levensvatbaar waren in de nieuwe fruittuin. Er zijn slechts 2 bomen verloren gegaan.
In deze tuin stond ook een heel uitzonderlijke boom: een voor boeddhisten 'heilige' boom. Het is een Ficus Religiosa en men beweert dat Boeddha onder deze boomsoort zijn verlichting vond.
Deze 'heilige' boom is ook voor het klooster erg speciaal. De boom was op dat moment al 513 jaren oud en in die tijd tot een enorme kolos uitgegroeid.
 
De hoofdmonnik wist dat ik op reis was voor de vegetatie van ons park "Les Trois Forets" in Frankrijk en dat ik naar een heel bijzonder soort planten en bomen op zoek was. Na een beraad met alle monniken van het klooster besliste hij dat ik deze heilige boom mee mocht nemen naar dat nieuwe project. Hij gaf zelf op de bouwtekening aan waar deze boom zijn nieuwe groeiplek moest vinden in dat enorme park. Van de boom werden duizenden kleine scheutjes gesneden die in de wijde omgeving van de tempel zullen uitgroeien tot nieuwe sacrale bomen. De moederboom, vanaf dat moment mijn boom, heeft heel wat boomkinderen in Cambodja, die allen zijn genen dragen.
 
De moederboom, mijn boom dus, ging op reis naar een nieuw land met nieuwe mensen en andere gewoontes. Er is de avond voordat deze enorme boom op reis vertrok een heel ritueel rondom deze boom gehouden. De boom vertrok met een zegening en een boodschap. Op zijn nieuwe groeiplek moet hij de mensen die er om vragen, en er voor open staan, een rustgevende en wijze zegen geven, in opdracht en verbondenheid met de monniken vanuit het klooster in Cambodja. Die avond van vertrek werden honderden kaarsjes aan zijn stamvoet ontstoken om het licht en de warmte van de mensen te verspreiden.
 
De boom is op reis gegaan en ik heb hem begeleid, met zorg en zorgen. Hij weegt 11.000 kilo en was meer dan 10 meter lang. Een spectaculair gezicht, zo'n enorme boom op reis. De reis is goed verlopen, gelukkig, en de boom is na 18 maanden van acclimatiseren op zijn uiteindelijke plek terecht gekomen. En de boom is daar gelukkig. Hij groeit en is sterk en gezond. Zijn nieuwe plek bevalt hem zeer.
Ik vertel nu aan onze gasten de geschiedenis van deze boom, en het is vreemd, maar de boom krijgt een enorm respect van iedereen. Zijn grote hartvormige bladeren, zijn stam met eeuwenoude groeven, kortom zijn totale verschijning maakt dat iedereen hem ziet.
 
De abt heeft me het ritueel van verbondenheid verteld. Je moet je linkervoet op de wortelkrans plaatsen, met je beide handen de stam vast pakken, je ogen sluiten en je hoofd tegen de stam laten rusten. Dan ontstaat er een verbondenheid tussen jou en de tempel en dan is er aan de andere kant van de wereld iemand die je zorgen verlicht.
Dat is de geschiedenis van onze 'heilige' boom. Deze boom is me erg dierbaar. Ik ben dankbaar dat ik voor hem mag zorgen en dat ik het vertrouwen vanuit de tempel krijg om voor deze boom te zorgen. Dit maakt voor een deel dat mijn job geen 'werk' is, maar een passie.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.