Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een veld vol rode vlaggen

30 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een veld vol rode vlaggen
  • Locatie

Vurig rood en soms met duizenden tegelijk, wuivend bij de minste wind, gedragen door fragiele steeltjes bloeien nu de papavertjes, in akkers en in groene stroken. Het is zeker geen zeldzame plant. Ze is taai en strijdvaardig, misschien vandaar de rode kleur. Ze wordt door boer en tuinder flink aangevallen. Ze is op weinig plaatsen een welkome gast, en toch zie je ze regelmatig, al is het dan op vergeten en verlaten plaatsen. Papavers, slaapkoppen of klaprozen, ze hebben vele namen en vele gebruiken.

 
Van papaverzaden komt het maanzaad en hun decoratieve zaaddozen zijn ook zeer in trek. Van een speciale soort wordt opium gewonnen, daarom is ze in sommige middens een heel omstreden plant. Maar papavers zijn vooral erg mooie en ontroerende planten. Ze bloeien in de nadagen van de lente met hun strijdbare zuiverrode kleur en staan symbool voor de strijd die er deze dagen in de natuur geleverd wordt. De jonge vogels die uitvliegen uit hun nesten, en elk een nieuw territorium moeten bevechten voor de zaden van de lentebloeiers, die allen een groeiplekje willen hebben. Het gevecht om nectar, om licht, om eten en drinken, er is veel meer vraag dan aanbod. De overvloed aan groei en drang om te leven leidt tot een natuuroorlog op elke vierkante meter. De wet van dit strijden geeft enkel de sterkste een kans. Zo is het leven, zo ontstaat een selectie van enkel de sterkste.
 
Het wuiven van de papaverbloemen is het symbool van de strijd, voor mij als bioloog tenminste. Ik heb enkel respect voor de Schepper van dit alles. Zijn levenssleutels begrijp ik maar deels, maar ze zijn zowel complex als noodzakelijk.Het helpt me soms om de mensen beter te begrijpen, want wij hebben onze eigen papavervlaggen, onze symbolen van strijdbaarheid.
 
Er zijn in de natuur haast geen bloemen die een zuiverder rood kunnen geven dan onze papavers. Hoe rijker de grond waarop ze groeien, hoe dieper die rode kleur wordt. Hun grijsgroene bladeren vallen nauwelijks op tussen het overige groen, maar het witte, kleverige, melkachtige sap in hun stengels en bladeren maakt dat maar heel weinig insecten zich aan de plant willen voeden. Er worden voor de tuindecoratie verschillende soorten papavers gekweekt, die vaak hun oorsprong buiten Europa vinden.
 
Zelf vind ik de fel oranjekleurige slaapkopjes de mooiste voor de tuin, een echte aanrader, waar je maandenlang plezier van hebt. En ze zaaien zichzelf uit, dus ze komen elk jaar terug.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.