Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een plekje voor iedereen

28 / 11 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een plekje voor iedereen
  • Locatie

Je zal het vast wel ergens gehoord hebben. Het was over het laatst volop in het nieuws; de 7 miljardste mens is pas geboren. Ik weet niet of dit een reden is tot feesten. Zeven miljard mensen op deze wereld, dat zijn zevenduizend keer één miljoen mensen, een massa waar niemand zich iets bij kan voorstellen.

En allemaal moeten we eten en drinken. We willen in een huis wonen en een aangenaam leven leiden en zeker ook "gezien" worden. Dat wil een mens nu eenmaal.
We willen een leven waarin we consumeren kunnen. Veel meer dan de echt noodzakelijke dingen staan dagelijks op ons verlanglijstje van het leven.
Slechts bij weinig dingen die we ons toezeggen stellen we ons de vraag of al die andere mensen op deze aarde zich dat ook kunnen permitteren.

Alles, echt alles wat we verbruiken komt uit de aarde voort. Buiten het zonlicht wordt er niets toegevoegd, dus wat we met z'n allen verbruiken moet ook weer uit deze aarde zelf voortkomen.
Het zou zelfs zo moeten zijn dat de aarde elke dag kan aanmaken wat we met zijn allen dagelijks verbruiken. En dit is niet alleen voedsel maar ook zuiver drinkwater, bouwmaterialen, energie en ertsen voor metalen bijvoorbeeld. Op een heel korte tijd verbruiken wij alle reserves die in miljarden jaren zijn opgebouwd. We ontwikkelen technieken die steeds fijner en effectiever de verborgen schatten van de aarde zoeken, zodat we ze in een heel snel tempo kunnen verbruiken.

Verbruiken ... dat is het juiste woord, want op is op, en we geven weinig terug. Enkel bergen vervuiling en afval bieden we onze aarde aan.
Het is helaas geen aantrekkelijk verhaal, maar het is wel de werkelijkheid. En als bioloog zie je dingen die erg confronterend zijn.
Niet dat er geen mensen zijn, die zich betrokken voelen en begaan zijn met de toekomst van de aarde en ons allen. Er is zelfs een steeds grotere groep, die zich zorgen maakt om de wereld van onze kinderen, gelukkig.
En ik ben blij dat het bedrijf waar ik een deel van ben, en waar ik met plezier al mijn energie in steek, zijn verantwoordelijkheid neemt, ook waar het gaat om een betere leefwereld.
En we gaan er wat aan doen!!!

Samen met de organisatie "Kids Moving the World" gaan we een klimaattop voor kinderen organiseren. Zij zijn immers de toekomst, in hun handen ligt de verandering.
We gaan samen een schoolprogramma ontwikkelen. Het is een lesprogramma rond de thema's water, voedsel en wonen. We willen een nieuwe manier van denken en handelen voorstellen, waarbij men nadenkt bij alle beslissingen die we als mensen nemen. Het zal een nieuwe ervaring zijn voor de jeugd, omdat ook zij al worden aangezet om anders en beter te letten op hun leefgewoontes en hun woonomgeving.

Scholen in heel Nederland zullen er aan deelnemen. Er worden lessen voorbereid rond elk van deze drie thema's. Consumeren zal moeten veranderen in verantwoord gebruiken. Niet de reclame zal de nieuwe mens moeten aanzetten tot gedragsverandering, maar kennis en verantwoordelijkheid zullen de nieuwe norm moeten worden.
Na deze schoolsessie zullen de deelnemende kinderen en scholen een spectaculair ervaringsprogramma meemaken bij Center Parcs.

Op Het Heijderbos of De Eemhof - de exacte locatie staat nog niet vast - zal ik een project met deze kinderen opzetten, waarbij ik ze meeneem naar de kern van de milieu- en leefwereldproblemen.
We zullen zelf putten graven, ons eigen water schoon maken, en zien tot wat onverantwoord verbruik kan leiden. Het zal de kinderen zo snel duidelijk worden dat je er als individu iets aan kan doen.
We zullen planten en oogsten en de kinderen zullen "voelen" waarom je beter lokale producten eet, producten die passen bij een seizoen. Na dit ervaringsprogramma zullen ze begrijpen waarom het minder belangrijk is hoe eten er uitziet, als het maar verantwoord is om het te eten. Ons eigen gevoel bepaalt wat goed voor ons is en niet de promotie van de supermarkt bepaalt wat we vandaag gaan eten. Ze zullen zich ervan bewust worden dat wonen een noodzaak is en geen voorrecht.
Ik heb het voorrecht om deze schooljeugd mee te nemen in deze ontdekkingen, en daar kijk ik erg naar uit.

Na afloop zullen we een aanbeveling doen aan de hele wereld. We zullen de beleidsmakers en iedereen, die betrokken is bij de aarde van de toekomst, een voorstel doen hoe het anders kan.
Vanuit de ervaringen van de jeugd, met hun vernieuwende blik op de toekomst, zal er een document ontstaan. Ik ben ervan overtuigd dat het een statement van hoop en geloof in de toekomst zal zijn.

Richtingen voor de nieuwe wereld, een betere plek voor alle mensen, van nu en voor later, bedacht door kinderen voor kinderen.


Tot gauw,


Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.