Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een nobel streven

19 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een nobel streven
  • Locatie

De plannen en de uitwerking voor de tropische groene juwelenbox op de Floriade vorderen. Het is niet altijd even makkelijk. Je hebt met vertegenwoordigers van heel verschillende landen te doen, met ministerie's en allerlei belangenorganisaties.

 
Gisteren waren we bij Oxfam Novib in Den Haag. Deze organisatie zet zich in voor mensen in nood en speciaal voor mensen, die door uitzonderlijke omstandigheden vaak naar de afgrond van het leven worden gedreven.
Het is een nobele organisatie met een streven naar een betere leefplek voor die mensen, die soms vergeten zijn.
Oxfam Novib werkt vaak op plekken waar er zich natuurdrama's - zeg maar rampen - hebben voorgedaan. Het zijn plaatsen waar het voor de mensen bijna onmogelijk is om opnieuw een menswaardig leven te beginnen. Hulp is hier noodzakelijk.
 
In de tropische treasury box op de Floriade wil Oxfam Novib een ervaringsplek uitbouwen. Omgeven door een dichte junglevegetatie komt de bezoeker terecht op een plek, waar hij op een belevende wijze met de armste delen van de wereld geconfronteerd wordt, die door natuurgeweld getroffen zijn.
Natuurgeweld is een onderdeel van deze wereld, waar je niet aan kan voorbijgaan. Jonge bomen krijgen de vorm die de wind hun oplegt, duinen en stranden worden constant geboetseerd door de natuur. Rivieren bepalen het landschap, wind en regen breken bergen af, terwijl vulkaanuitbarstingen met hun magma stromen weer nieuwe bergen vormen. De natuur bepaalt de vorm van leven, maar breekt dit leven soms ook weer af.
De armste mensen worden vaak verbannen naar die plekken waar de natuur het hevigst kan razen. Ze moeten een leven leiden op plekken waar de mogelijkheid steeds bestaat dat hun hele hebben en houden wordt vernield en hun leven in gevaar is.
 
Veel van het recente natuurgeweld ontstaat door de manier van consumeren en leven in onze moderne wereld. 
Oxfam Novib wil het drama dat deze mensen meemaken op een speciale manier onder de aandacht van een zo groot mogelijk publiek brengen. En de tropische plantenkas is daar de juiste plek voor.
 
De gasten zullen op hun expeditie doorheen de tropische plantencollectie een aantal plantensoorten zien die ze niet kennen zoals orchideeën, boomvarens, vreemde palmsoorten, koffie, thee, ananassen, suikerriet en allerhande voedselgewassen uit de tropen. Verschillende landen en exotische bestemmingen zullen voor een heel aparte sfeer en beleving zorgen. Er is een heleboel te ontdekken in deze tropische treasury box. Je maakt er een reis door andere landschappen en culturen. Je ziet, voelt en ruikt de gewassen en vaak ook hun toepassingen. De groene treasury box geeft je de mogelijkheid om de tropische leefomgeving van andere volkeren te bezoeken, en daar hoort ook een confrontatie bij met een plek waar mensen in nood moeten leven.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.