Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een nachtkoningin, maar dan slechts voor enkele uren

20 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een nachtkoningin, maar dan slechts voor enkele uren
  • Locatie

Vannacht voltrekt zich weer een wonder in ons huis: een botanisch wonder van ongekende schoonheid. Eén van de meest speciale bloemen zal zich enkel voor één nacht in al haar spectaculaire schoonheid aan de mensen tonen. De plant heet Epiphyllum oxypetalum maar ze is beter gekend als 'The Queen of the Night'. Ik heb deze plant al heel wat jaren en ook bij Center Parcs groeit hij in verschillende Market Dome's.

 
Ze komt van oorsprong voor in de tropische bossen van Midden-America, waar ze meestal op brede takken van junglegiganten groeit.
 
Het is een heel vreemde plant die wel eens doet denken aan een bladcactus. Ze heeft brede bandvormige bladeren die makkelijk 2 meter lang kunnen worden. Deze nachtkoningin is een heel gemakkelijke plant die met erg weinig zorg tot een grote plant uitgroeit. Ze houdt van een lichte en zonnige standplaats, maar kan in de winter ook best tegen erg lage temperaturen.
De plant vormt vanuit de wortelvoet steeds nieuwe bladscheuten die uitgroeien tot grillig gevormde, stevige bladeren. Elk blad heeft een unieke vorm.
 
Als de plant enkele jaren oud is, ontstaan er op de bladeinden groenachtige bloemknoppen. Deze knoppen groeien in enkele dagen uit tot een vuist groot. Op een avond draait de bloemknop zichzelf als het ware open en verschijnt er een zuiver witte bloem met een doorsnede van 20 cm.. Ze verspreidt een heerlijke geur die je hele huis vult. Nee, niet een beetje, je ruikt de bloem al bij de voordeur. Het is een echt spektakel: in enkele uren ontspringt uit de bloemknop één van de allermooiste bloemen die ik ken. De bloem opent zich bij het vallen van de avond en ze bloeit maar voor enkele uren. De witte kelk is bij het ontluiken naar boven gericht en toont zich zo in volle schoonheid. Tegen de morgen draait de bloemkelk naar beneden, en de bloem sluit zich weer, om nooit meer open te gaan. Het hoogtepunt van haar bloei is een mirakel, maar het duurt maar even.
 
Toch wil ik deze nachtkoningin aan iedereen aanbevelen. Het is als het ware een speciaal moment in je huis als de plant bloeit. Een volwassen plant kan meerdere bloemen geven: 10 tot 20 bloemen per jaar is heel normaal.
 
Bij Center Parcs moet je de bezoekers altijd wijzen op deze Queen of the Night want niemand zoekt naar bloemen bij het vallen van de avond. Maar mensen die dit natuurwonder ooit gezien hebben, willen het in huis halen, en het is de moeite.
 
Ik kweek de planten in hangende schalen, samen met een hele collectie van hangende planten. Ze vragen heel weinig zorg en toch zijn het heel waardevolle huisgenoten. Zelf heb ik de stekjes van deze plant ooit meegebracht uit Azië, waar deze plant heel populair is. Van mijn plant heb ik al honderden scheutjes gesneden en aan liefhebbers gegeven. Zo staan er mijn vriendenkring al heel wat van deze bijzondere planten, en voor wie wil, er zijn nog heel veel scheuten, die wachten op een nieuwe thuis.
 
Tot gauw,
 
Jean   

Commentaren

editor zei:

op 16 augustus

 

Beste Petra,

Het is geen probleem om je wat stekjes van deze mooie bloem te bezorgen, alleen ben ik niet zeker of deze stekjes het overleven wanneer we ze met de post opsturen. Ik wil het wel proberen.

Zou je de e-mail kunnen beantwoorden die ik gestuurd heb?

Met vriendelijke groeten,

Jean 

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.