Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een kolonist in de Bali tuin

08 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een kolonist in de Bali tuin
  • Locatie

De Aqua Mundo van De Eemhof is bijna 10 jaar oud. Er zijn sinds de heropening van het park miljoenen bezoekers geweest, die zich hebben kunnen ontspannen in één van de mooiste en aangenaamste waterbelevenissen van de wereld. De Aqua Mundo van De Eemhof koestert een geheim in zich. Het is een plek die volgens eeuwenoude regels is samengesteld. Je merkt het meteen als je er binnenkomt. Er hangt een aangename en rustgevende sfeer in deze Aqua Mundo. Het is voor heel veel mensen moeilijk te omschrijven wat de sfeer precies bepaalt, maar iedereen is er zich een beetje van bewust. Je treedt er binnen in een tropische tuin met beelden, tempelruïnes en een veelheid aan originele kunstobjecten, die verscholen en overgroeid worden door een weelderige vegetatie. De hele Aqua Mundo is eigenlijk gebouwd met authentieke en natuurlijke materialen. De vloeren zijn een enorme puzzel van stukjes Italiaanse en Braziliaanse kwartsietsteen, waarvan er honderdduizenden samengebracht zijn tot een groenkleurige junglevloer. Het water van de zwembaden heeft een zeldzame, bijna warme kleur en alles er omheen past perfect in deze omgeving en de rijke begroeiing.

 
Er groeit hier ook een vreemde klimplant, een echte jungle liaan. Het is de Quiscalis, een zeer snelgroeiende prachtige klimmer. Ze groeit tot boven in de koepel, op 18 meter boven het zwembad. Elk voorjaar maakt ze in een ijltempo nieuwe scheuten, die tot 25 cm per dag kunnen groeien. Je kan ze bijna zien groeien. Deze Quiscalis - de plant heeft(nog) geen Nederlandse naam - vormt massa's bloemtrossen. Deze prachtige rode bloemtuilen hangen aan de klimmende stengels. Het is echt een heel uitzonderlijk zicht. 
 
De Quiscalis is in het tropisch deel van Azië een heel populaire plant. Ze wordt vaak geplant om oude bouwvallige huisjes te overgroeien. De bloeitijd begint in maart en duurt tot ver in oktober. Het is geen makkelijke plant. Ze heeft een zeer rijke voeding en heel veel water nodig om haar bijna woekerende groei te kunnen volhouden. In volle bloei verspreidt ze doorheen de hele Aqua Mundo van De Eemhof een aangename zoete geur.
Quiscalis is zeker geen kamerplant. Ze zou in een korte tijd je hele huiskamer koloniseren als ze de kans kreeg. Ze heeft ook heel erg veel zonlicht nodig, en dat vindt ze natuurlijk in de glazen domes bij Center Parcs. De Quiscalis van De Eemhof is de moederplant, waar we jonge enten van weghalen om deze in andere tropische jungles van Center Parcs ook een plek te geven. 
 
Als je ze in volle glorie wil zien en ruiken, dan moet je naar De Eemhof, Bispinger Heide of L'Ailette gaan. Op deze parken zie je bijna volgroeide exemplaren. Je hoeft er echt niet naar te zoeken. Het zijn die lianen die het hele gebouw willen inpakken.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.