Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een "grasland-avontuur"

24 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor  Een "grasland-avontuur"
  • Locatie

Grassen groeien bijna overal. Ze komen over de hele wereld voor. Er bestaan wel duizend verschillende soorten. Alle graansoorten, rogge, tarwe, rijst, maïs, het zijn allemaal plantensoorten uit de grassenfamilie. Grassen hebben altijd lange lintvormige bladeren en de typische bloeivorm van een aar. Meestal denken we bij gras aan een keurig gazon, of aan een weiland, maar grassoorten groeien overal in onze nabijheid. Sommige grassoorten kunnen wel 100 jaar oud worden, terwijl andere soorten elke winter het loodje leggen. Er zijn grassen die elk jaar vanuit hun wortels 5 tot 6 meter hoog kunnen groeien, en er zijn soorten die nauwelijks 5 cm hoog worden.

 
In de moderne tuinarchitectuur zijn grassen heel erg populair. Er worden momenteel meer dan 350 soorten enkel voor dit doel gekweekt. Siergrassen zijn makkelijke planten, die het hele jaar door een uitzonderlijke vorm en kleur aan je tuin kunnen geven. Hun sierlijke gebogen vormen, de ragfijne bloeiaartjes en de aparte bladkleuren maken hun tot echte tuinjuwelen. Maar het meest avontuurlijke van een echte grasbeleving vind je niet in een mooie tuin of op een gemillimeterd gazon.
 
Nee, hiervoor moet je eens door een enorm hooiland lopen. Als de grasstengels tot in je oksels kriebelen, dat is pas een beleving! Of wanneer je een pad moet banen, alsof je in een dichte jungle loopt. De heerlijke geuren van de verschillende grassen, het ritselen van allerlei leven vlak voor en naast je, zonder dat je ze ziet. Eenzelfde beleving vind je in een open loofbos, waar einde mei de grassen en de kruiden de hele bosbodem inpalmen, en waar je als avontuurlijke wandelaar een heerlijke expeditie doorheen kan banen.
 
Een uitzonderlijk gevoel, zeker als je met een paar vrienden bent, want het is een vreemde ervaring, die je als mens een dimensie kleiner maakt, als je door die dichte gras- en kruidenjungle de grootsheid van het bos ervaart. Iedereen kent de geur van pas gemaaide hooilanden, heerlijk toch! Heb je wel ooit de moeite genomen om te kijken hoe een paard, een schaap of een koe het grasland met hun ruwe tongen maait, mooi om te volgen. Grassen en graslanden, weides en hooilanden, een echte aanrader om op te zoeken. Doe het bij voorkeur in mei of juni, dat is echt het beste seizoen. Alleen voor mensen die last hebben van hooikoorts is het niet geschikt. Al die grassen met hun bloeiaren produceren massa's stuifmeel en dat is voor sommige medemensen helaas iets te veel van het goede.
 
Geniet volop van je volgende "grasland-avontuur".
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.