Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Een dag met nieuwe collega's

19 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Een dag met nieuwe collega's
  • Locatie

Vanmorgen ben ik naar Bois Francs gereden, een hele reis, maar ik verheugde me erop. Ik mag aan een aantal nieuwe collega's de groene wereld van Center Parcs gaan voorstellen. Het zijn allemaal mensen die een management functie gaan vervullen bij PVCP en die horen te weten hoe onze natuurvisie in elkaar steekt. Deze nieuwe collega's gaan allemaal op verschillende plekken en afdelingen werken. Sommigen van hen zal ik waarschijnlijk heel weinig zien. Het is daarom belangrijk dat ik vandaag de kans krijg om de supergroene houding van ons bedrijf aan deze collega's voor te stellen. 

 
In de welkomsessie voor deze nieuwe medewerkers zijn enkele uren voor mijn groenbetoog voorzien. Iedereen is heel geïnteresseerd en luistert met aandacht, en ik vind begrip en gehoor voor mijn visie. Nadat ik hen "de secrets van ons natuurlijk gen" heb uitgelegd, maken we een wandeling over het park. Ik ben al duizend keer doorheen de bossen van Bois Francs gewandeld, maar toch verrast het me elke keer weer; een woon- en vakantiebos voor duizenden mensen en toch een zo rijke natuur.
 
De ruimte, de rust, de variatie aan groen en de vogels doen mijn nieuwe collega's ook verbazen. 't Is een heerlijke plek. Eén derde van de bomen die we destijds geplant hebben zijn naaldbomen, voornamelijk zwarte dennen. Deze dennen staan nu volop met hun nieuwe groeischeuten te pronken in het bos. Elke tak draagt jonge toortsen van nieuwe uiterst breekbare en snelgroeiende scheuten. Het is een wonderlijk zicht. De dennenbomen bloeien volop, hun honingkleurige bloemtrossen zitten boordevol stuifmeel. De bestuiving bij dennenbomen gebeurt door de wind. Bij het minste zuchtje wind zie je wolkjes geel stuifmeelstof van boom naar boom dwarrelen. Dennenappels verzekerd dit jaar.
 
Gelukkig maar, deze dennennappels zijn voor onze jeugdige bezoekers een gewild verzamel- en speelobject. Het bos geurt naar de dennen, en op een warme dag als vandaag geeft het iets zuiders aan het park. Mijn nieuwe collega's - hopelijk ook nieuwe vrienden - ervaren de natuurlijke rijkdom van het park. En ik laat ze de dingen zien door de ogen van een bioloog. Dat is soms toch anders dan wanneer ze de natuur op hun manier ervaren.
't Was in ieder geval een waardevolle dag.
 
 
Tot gauw,
 
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.