Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Eén groot tranenveld

29 / 08 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Eén groot tranenveld
  • Locatie

Het is nu augustus en de boeren halen hun oogsten van de velden. Het graan is al voor een groot deel van de akkers. Toen ik vanmorgen naar mijn werk reed, zag ik de eerste uienoogst.

Het hele voorjaar en zomer was het een geweldig zicht, honderdduizend vierkante meters frisse uienpijpjes, strak in kilometerslange rijen in een glooiend landschap. Nu zijn deze uien volgroeid en worden ze geoogst.
 
Als je langs zo'n uienakker rijdt, komt je de uiengeur al tegemoet. Ongelooflijk welke hoeveelheden er van zo'n veld worden geoogst.Per hectare groeien er 80.000 kg dikke gele uien aan. Dat komt neer op een groei van 600 tot 700 kilo ui per dag. Een enorme hoeveelheid. Uien zijn zowat de oudste groente die we kennen. Ze worden al meer dan 5000 jaren door mensen gekweekt.
 
Er komen heel wat verschillende soorten en kleuren voor, maar de gele ui is wel het meest bekend.
De ui heet eigenlijk Alium Sepo en komt van origine uit Afghanistan.
Als je door een uienveld wandelt, heb je echt geen last van tranende ogen. Dit wordt enkel veroorzaakt als je de uien kwetst. De cellen van de ui bevatten een zwavelverbinding en de stof allinose. Als die in de lucht komen, dan prikkelen ze de traanklier.
 
Het is heel makkelijk en buitengewoon interessant om zelf, in je eigen tuin, of in een plantenbak op je terras, je eigen uien te kweken. Het kan bijna niet misgaan. Je moet dan in maart of april wat kleine plantuitjes aanschaffen, deze in een voedzame grond planten, met hun neusje net boven de aarde, water geven, en genieten van het groeispektakel.   
Op verschillende parken van Center Parcs vind je een plant die heel nauw aan de ui verwant is; het pijpgras of bieslook. Deze doorlevende pollen bloeien in juni en juli met roze en violetkleurige bloeihoofdjes. Ze zijn een erg gewild plantje. Ook dit plantje maakt een soort kleine uienknol in de bodem, die veel sterker smaakt dan de gewone ui. Alles van dit plantje is eetbaar. Zowel zijn frisse pijpblaadjes als het knolletje, maar ook de bloemen hebben een goede smaak.
 
Wil je dit plantje in je eigen tuin, pluk dan enkele zaadbollen, leg ze te drogen op de vensterbank, en verzamel de zwarte zaden die je in het volgend voorjaar in je eigen tuin een plekje aanbiedt. Toch mooi om vanaf je vakantie adres een levende herinnering mee te nemen naar je eigen thuis.
 
Tot gauw,
 
Jean. 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.