Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De zoektocht naar geschikte planten in Bali

05 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De zoektocht naar geschikte planten in Bali
  • Locatie

Bij Center Parcs hebben we prachtige stukken jungle en weelderige tropische begroeiingen. Het zijn stukjes waardevolle natuur, die van hun originele standplaats - en dat zijn heel veel plekken in de tropische wereld - naar Center Parcs zijn overgebracht.

We hebben jarenlang ervaring met dit soort ongewone vegetatie en hebben best wat leergeld moeten betalen vooraleer we in staat waren om die tropische bossen goed in stand te houden.
 
Maar de bomen en planten die we in onze tropische projecten aanplanten, ontwikkelen zich goed. Heel erg goed zelfs, ze groeien zo sterk dat we ze in toom moeten houden. Als we niet zouden ingrijpen, dan was het dak van de Aqua Mundo van De Vossemeren, De Kempervennen en vele andere parken al lang doorboord door de boomkronen die er onder groeien.
Per jaar knippen we in elk park gemiddeld 20.000 kg bladgroen en takken weg
Deze plantengroei is niet alleen maar mooi, de bomen zorgen door hun zuurstofproduktie ook voor een aangenaam klimaat. Ze filteren allerlei stoffen uit de lucht, het zijn geluidsdempers, en bovenal brengen ze onze gasten in tropische sferen.
 
Een tropisch bos heeft van nature niet echt veel bloemen. De constante strijd die de planten in de jungle voeren laat weinig energie over voor uitbundigheid. De bloei van de jungleplanten is vaak heel kort. Door de dichtheid van het groen en het weinige zonlicht dat de grootste junglereuzen doorlaten, heeft het ook geen zin om bijen en vlinders aan te trekken met hevige kleuren, want die zie je nauwelijks.
Dus : heel veel groen in allerlei tinten en minder kleur.
Maar mensen houden van bloemen, en ik ben mens, dus dat is voor mezelf niet anders.
 
Nu ik hier in Bali ben en naar de randen van de weelderige bossen kijk en langs de paden van de rijstakkers loop, en de kleurige erfjes van de mensen zie, dan vind ik toch dat ik het nog eens proberen moet.
Ik wil heel graag in al onze groene Aqua Mundo's en Market Domes de uitbundig bloeiende planten, die ik hier vind in al hun kleuren en geuren, aan onze bezoekers laten kijken.
Het zal niet makkelijk zijn, en het onderhoud van deze planten zal van onze groenmedewerkers wel een extra zorg vragen, maar als het lukt, dan heb je wat uitzonderlijks.
De planten waarmee we gaan starten zijn voornamelijk houtige soorten, die hier al jarenlang gekweekt worden.
Ik was vanmorgen bij een kleine plantenkweker, en die man schrok heel erg toen hij hoorde dat ik voor de eerste zending niet alleen zijn, maar ook het bedrijfje van zijn 3 buren in één keer nodig had.
Zulke zaken heeft hij nog nooit mogen doen, en het geeft hem meteen de kans om zijn soorten uit te breiden en alles op zijn kleine veldje iets beter op te knappen.
 
Ik heb hem beloofd om foto's van zijn planten te sturen als ze eenmaal bij ons groeien.
En misschien - ja misschien als alles lukt - kom ik bij hem terug.
Het is heerlijk om tesamen met plantenliefhebbers over de hele wereld een mooi project tot stand te brengen.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.