Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De tweede groei

26 / 08 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De tweede groei
  • Locatie

Het zou hoogzomer moeten zijn. Zwoele dagen met een heerlijk zonnetje en lekker warm, maar het is dit jaar wel anders. Het regent bijna elke dag. Heel de maand juli en een groot deel van augustus zijn verplenst in water, en het is soms gewoon koud buiten. Voor de mensen die verlangen naar een warme zomer is het een teleurstelling. De natuur heeft er duidelijk minder last van. Het groeiseizoen is veel langer dan gewoonlijk en bomen en planten, die in warme zomers moeite hebben om aan voldoende vocht te geraken, krijgen een tweede groei. In de volksmond noemt men dit een "Sint-Jans groei". Dit betekent eigenlijk dat planten nog een tweede groei aanmaken nadat de dagen alweer beginnen te korten. Sint Jan valt op 24 juni, dus net na de zonnewende.

 
Een tweede groei is voor veel bomen eerder een nadeel dan een pluspunt. Het nieuwe groen dat zo laat in de zomer aangroeit, is onvoldoende houtig voordat de koude winter invalt en zal voor een groot deel bevriezen. Voor vaste planten, rozen, heesters enzovoort is het dan weer een weldaad. Overal zie je de tuinen er nu heel fris en vitaal bij staan. In warme, droge zomers zijn de tuinen en bossen al vrij dor en gelig. Dus een natte zomer heeft ook zijn voordelen.
 
Ook voor de wildstand en de vogels is een zompige zomer een weldaad. Er zijn voldoende grassen, kruiden en allerlei vruchten, die voor een goede vetvoorraad zorgen bij de meeste dieren. Toen in het voorjaar de meeste jongen geboren werden was het warm en droog. Dus in de 'kraamtijd' en tijdens hun 'dierenjeugd' hebben ze geen last gehad van regen, en nu staat hun bostafel ruim gedekt. 
 
In droge periodes is de media vol van "de klimaatsverandering en alle mogelijke rampscenario's", maar ik hoor er al maanden niets meer over. Het lijkt wel of de wetenschappers hun zorgen en bevindingen beter kunnen staven als het weer hier een uitschieter maakt.
Zelf geloof ik wel in een veranderende wereld, in een veranderend klimaat. Maar ik geloof nog sterker in de kracht van de natuur, van haar aanpassingsvermogen en in haar vermogen om te overleven. Er zal een Sint-Jansgroei komen voor de hele wereld, een nieuwe groei in het dan heersende klimaat. 
 
En voor de mensen is er ook een tweede kans. We hebben de wetenschap en de middelen. Als we ook de wil nog hebben, dan komt alles goed. Dat weet ik zeker.
 
Tot gauw,
 
Jean.    

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.