Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De tuin van de goden

03 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De tuin van de goden
  • Locatie

Als er al een plek op de wereld mag zijn waar de tuin van Eden nog bestaat, dan is dat hier in Bali. Men zegt hier, dat de Goden er wonen, en dat ze er voor zorgen dat alles hier groeit en leeft, zoals het bij de schepping was. En het is hier inderdaad heerlijk. Het weer is aangenaam, de mensen zijn attent, lief en zorgzaam. Maar het landschap spreekt me hier het meest aan. Alles groeit er weelderig en uitbundig. De Balinese mensen hebben hun velden en akkers in perfecte harmonie met het landschap opgebouwd. De terrassen van de rijstakkers zijn als trappen naar de hemel. Alles heeft hier kleur en het groene van de bomen heeft duizend nieuwe tinten. En in dit landschap loop ik dan, over smalle paadjes en slingerende wegen. Het landschap heeft een fikse helling en diepe valleien met schitterende riviertjes. Ik ben op zoek naar hibiscussen, ixora's en papaya bomen en naar een heel scala van echte Balinese bomen. Er is voldoende voorraad, want de mensen houden zelf ook van een bloeiende en aantrekkelijke tuin.

Er zijn hier dus verschillende plantenkwekerijen. Ik ben hier meer geweest en ken de mensen die me willen helpen. Ze doen het met plezier. Het vakmanschap van de Balinese mensen is uitzonderlijk. Ze werken hard en met een aanstekelijk plezier, en dat maakt mijn werk heel aangenaam. Vandaag ben ik op weg, ten noorden van Ubud, tussen rijstvelden waar de rijsthalmen bijna knakken op hun stelen, zo zwaar zijn ze beladen met een goede oogst. Ik vond een collectie vreemde euphorbia's, die men ook wel 'Christusdoornen' noemt. En musseanda's, allamanda's, asclepia's, cyathrea's en heliconia's. Dit zijn planten die (nog) geen Nederlandse namen hebben en die vanuit Bali straks in het vakantielandschap van Center Pars en Pierre & Vacances onze gasten welkom zullen heten. De planten zullen op een kleine kwekerij bij elkaar gebracht worden en eind juni verscheept worden naar onze nieuwe projecten. Op weg van de ene plek naar de andere zijn we het dorp 'Telangalan' gepasseerd. Hier wonen de beste houtsnijders van het eiland. Al meer dan tien generaties maken ze zeer kunstzinnig houtsnijwerk. Voor de upgrading van Belle Dune moet ik nog honderden grote en kleine decoratieve elementen hebben.

En er is geen betere plek om die te vinden dan hier in Telangalan. Het zijn soms best nog jonge kunstenaars, maar hun werk getuigt echt van groot talent. Er is een plaats, waar ik perfecte kopieën vind van allerlei soorten vissen, schildpadden, kikkers, dolfijnen en alle onderwaterleven, allemaal uit hout gesneden. Het liefst heb ik een zachte snelgroeiende houtsoort, die men hier speciaal voor het houtsnijwerk in aangeplante bossen kapt. Dit bosbeleid spaart de kwetsbare junglebossen. Ik heb een mooie collectie van planten en kunstobjecten bij elkaar gevonden. Gelukkig ging het goed vandaag. Er rest me nog slechts één volle werkdag hier, dan kom ik terug. Niet dat ik dat heel erg vind. Thuis wacht iemand op me, iemand waar ik veel om geef. En het is lente bij ons, het seizoen waar ik elk jaar verlangend naar uitkijk.

Bij ons is de natuur nu op zijn mooist, en dat wil ik niet missen. En ik neem een hele hoop echt mooie dingen mee naar mijn eigen plek. Daar kan ik ze met jullie delen, en delen is plezier voor twee.

Tot gauw

Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.