Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De Rhododendrons

11 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De Rhododendrons
  • Locatie

Eén van de meest in het oog springende planten die je nu in tuinen en parken ziet bloeien zijn de rhododendrons. Ze bestaan in heel wat verschillende kleuren en groeivormen. Rhododendrons komen van nature voor in Azië. Enkele soorten vinden hun oorsprong in het noordelijk deel van Amerika. Bij ons komen er slechts een paar soorten in het wild voor. De rhododendronsoorten die wij hier in parken en tuinen zien groeien, zijn bijna allemaal hybridesoorten, dus kruisingen tussen verschillende wilde voorouders.

 
 
Rhododendrons zijn heel nauw verwant met azalea's en vormen één plantenfamilie.
Het zijn één van de meest toepasselijke tuinplanten en ze vormen vaak een perfecte overgang tussen een gecultiveerd en een wat wilder landschap.Bijna alle soorten houden in de winter hun blad. Dit zorgt in veel landschappen voor een mooie wintersfeer.Ze groeien van natue graag op schaduwrijke plekken en doen het heel goed onder hoge bomen. 
 
Een laan beplant met rhododendrons geeft een voorname uitstraling aan een tuin en is het hele jaar door mooi. Rhododendrons kiezen graag voor een zurige grond met veel humus en organische stoffen. Ze bloeien in het voorjaar met prachtige volle tuilen. Elke bloemtuil is een ruiker op zich.
Ze zijn er in kleuren van zacht rose tot diep paars, van zuiver wit naar geel, lila en brandend rood. De bloeitijd van sommige soorten is al heel vroeg in de lente, terwijl andere soorten pas eind mei in volle bloei staan.
Rhododendrons groeien als "wolken" en behouden hun bladeren en takken steeds tot op de grond, al worden ze soms wel 12 meter hoog.
Niet alle soorten groeien zo groot uit, je hebt ook dwergsoorten die nooit hoger worden dan 80 cm.
 
Bij Center Parcs zie je nu ook de volle pracht van deze plantensoort. De oprijlaan van De Kempervennen is nu het schouwspel van één grote bloeiende vallei, met echt monumentale paarse rhododendrons. Ook op Bispinger Heide, De Huttenheugte, Erperheide, Het Heijderbos, en ja ... eigenlijk wel op al onze parken vind je aan de zomen van het bos en aan plekken langs de wandellanen schitterende rhododendron massieven, die nu hun volle pracht vertonen. De bloemen trekken met hun zachtfrisse geuren bijen en andere bestuivers aan, en ook de harige hommels houden van de nectar van deze bloemen.
Een rhododendron past in elke tuin. Er is voor elk wat wils in allerlei vormen en kleuren.
 
Later dit jaar - als het plantseizoen weer aanvangt - zal ik het met jullie eens hebben over welke soort het beste past en groeit in jullie eigen tuin.
Maar het plantseizoen is nog een heel eind weg. Laten we dus nu genieten van de groei en bloei, en natuurlijk van de rhododendrons.
 
Tot gauw,
  
Jean.
 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.