Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De late bloeiers

18 / 11 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De late bloeiers
  • Locatie

Het is een zonnige dag begin november en het wordt al wat later licht zo in het najaar. Vanmorgen was ik al vroeg op ons park 'De Kempervennen' in de Brabantse Kempen. De gouden zonnestralen spreiden een bijzondere gloed over het bos. Zelfs de morgenhemel heeft een mooie rode gloed.

Ik kom de eerste wandelaars al tegen. Mensen met hun hond, joggers en meerdere mensen willen genieten van de ontluikende dag.

Het verwondert me om te zien hoeveel planten nog bloeien in dit late seizoen. Het kaasjeskruid, de slangenwortel, het boerewormkruid, gele toortsen, ooievaarsbekken en duizendblad, ze geven ook nu nog kleur aan de bermen en kruidlagen.

Heel vaak hoor je mensen mopperen dat het groeiende en bloeiende seizoen te kort is, en dat de winter veel te lang is. Maar in werkelijkheid valt dat best nog mee. Je moet het enkel willen zien. Als je oog hebt voor het fragiele in je natuurlijke omgeving, dan merk je dat het rustseizoen in de natuur niet langer is dan enkele maanden.

Vanaf eind februari kan je de eerste vroege voorjaarsbloeier verwachten, en met een beetje geluk is de natuur tot eind november nog volop in leven.
Laat je niet meeslepen door mensen en praatjes die je mistroostig maken omdat de winter er aan komt. Kijk en geniet.
Ook nu loont het heel erg de moeite om het najaarsleven van het bos tot je ziel te laten doordringen en je op te laden voor het nieuwe voorjaar.

Een ideale plek om hiervan te genieten is natuurlijk het bos bij Center Parcs. En misschien komen we elkaar daar wel tegen op een vroege ochtendwandeling.

Tot gauw,

Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.