Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De langste dag

27 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De langste dag
  • Locatie

Dinsdag 21 juni was het de langste dag. Het was al voor 5 uur 's morgens licht en het ging pas schemeren rond 11 uur 's avonds. Zonlicht is erg belangrijk voor mens en natuur. Licht heeft een directe invloed op onze stemming. Als de zon schijnt, voelen mensen zich dadelijk beter. Maar niet alleen mensen kijken uit naar licht. Ook planten kunnen niet groeien zonder licht. Ze halen een groot deel van hun energie uit zonnestralen. Licht maakt de wereld mooier, kleuren worden dieper en intenser. Het spel van lichtbundels die door een bladerdak vallen, kunnen een bos tot een kathedraal omvormen. Op de breedtegraad waar wij wonen is het verschil in daglengte tussen zomer en winter heel erg groot. Dit bepaalt de seizoenen. De groei van planten wordt meer door het licht gestuurd dan door de warmte. Nu de daglengte weer langzaam gaat afnemen neemt de groei van planten ook snel af.

 
En zonlicht is fragiel. Het reist ongeveer 4 minuten van de zon zelf tot het ons bereikt. Vanmorgen kon ik vanuit het vliegtuigraam nog goed zien hoe de plukken witte wolken boven het Britse land de zonnestralen absorberen en donkere schaduwvlekken op de velden spreiden. Een wolkenhemel zeeft de zonnestralen. Het is wel licht, maar de intense goedvoelende stralen bereiken je niet. Een reden te meer om bij open zonnig weer bewust te genieten.
De zomer mag dan wel warmer zijn dan de lente maar de groeikracht neemt af met de helft. Het felle lentelicht met een zon die intens en doordringend is, stimuleert de natuur meer dan het lome licht van de zomer.
 
Op de evenaar - waar de dagen altijd even lang zijn - mist men de groeikracht van de lente en de uitbundigheid die door het nieuwe licht gestuurd word. Ik ken geen mensen die niet houden van licht. Er is niemand die zich al verheugd op de korte grijze dagen van november.
 
Maar het is nu juni en november is nog heel ver weg. Er komt een zomer aan met warmte en een natuur die de groei van de lente laat rijpen in vruchten en oogst. Geniet deze zomer eens extra van die warme zwoele dagen. Neem zoveel mogelijk zonnestralen op via je huid en ook met je geest. Verzadig je lichaam en innerlijke ziel met weldoende licht. Ik weet niet of je een voorraad licht kan opslaan, maar als ik al die mensen op de stranden gadesla, dan lijkt het er wel op. Ik geloof namelijk niet dat ze daar enkel voor een mooie bruine huidkleur liggen, maar net zo veel om hun zonnecellen op te laden, voor de tijden dat het hier wat grijzer is. Je let er misschien niet zo op, maar niet alleen mensen doen aan zonnebaden, heel veel dieren doen het ook. Een hagedis, een slang en eigenlijk heel veel koudbloedige dieren kunnen pas echt op gang komen nadat ze zonlicht en warmte 'tanken' via hun huid.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.