Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De groene kikker

17 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De groene kikker
  • Locatie

Het is nu midden juni. In vijvers en in vennen, in slootjes, en eigenlijk in elke waterrijke plek laat de groene kikker zich horen. Zijn gekwaak is op 100 meter afstand nog te horen. Met opgeblazen wangen en een opmerkelijke drift steken de kikkermannen elkaar de loef af. Wie het hardst en hevigst kwaakt, maakt indruk bij de kikkerdames. 

Groene kikkers zijn niet zeldzaam. Ze komen op heel wat plekken in grote aantallen voor. Ook in kleine tuinvijvers voelen ze zich goed maar ze blijven er zelden het hele jaar door.
 
Het is nu volop paartijd voor de groene kikker, en vanaf de oever zie je paartjes in een hevige omhelzing. De kikkerman omklemt zijn dame stevig. En zelfs in volle paring komen er nog constant belagers voor zijn bruid. Er wordt hen weinig privacy en rust gegund.
 
De felle grasgroene kleur van de kikker gaat volledig op in de oeverbegroeiing. Zijn goudgroene ogen en zijn markante neus, die net iets boven de waterspiegel uitsteekt als hij niet beweegt, gaat zomaar aan ons voorbij. Maar in de paartijd verliezen ze hun natuurlijke schuwheid en denken ze enkel maar aan paren. Na het paren zet het vrouwtje grote hoeveelheden kikkerdril af, een grote klonter kikkereitjes in een soort gelei. Het kleverige jonge broed hecht zich aan de lissen en de rietstengels vast en wacht totdat de zonnewarmte een school van kikkervisjes laat ontspruiten uit die slijmerige dril. Er worden honderden kikkervisjes geboren uit een legsel van één kikkervrouwtje. Echter weinig van deze kikkervisjes worden ooit een echte kikker. Er liggen veel stropers op de loer in het ven of aan het vijvertje. En ja, een volwassen kikker durft ook wel eens kikkervisjes te eten.
 
Ik vind kikkers, de amfibiesoort die we het beste kennen, fascinerende dieren. Hij kan leven op het land maar voelt zich ook 'vislekker' onder water. Erg handig lijkt me zo. Het zijn lenige acrobaten met een spierstelsel waar menig mens jaloers op is. Ze springen met gemak 10 keer verder en 5 keer hoger dan hun eigen lengte. Kikkers zijn ook een deugd voor de mens. Met hun kleverige tong plukken ze een massa muggen en vliegen uit het luchtruim. 
Er zijn heel veel soorten kikkers, van heel kleine kleurige gifkikkers die je in de dichte jungle van Midden-Amerika vindt tot monsterachtige grote exemplaren die in Noord-Amerika voorkomen. Maar ook in woestijnachtige gebieden leven er.
 
Bij Center Parcs zie je de groene kikker bijna gegarandeerd op elk park. In onze vijvers en vennen leven ze een heerlijk kikkerleven. Tenminste als ze de kans krijgen ooit tot kikker uit te groeien want in diezelfde wateren leven snoeken en baarzen, eendjes en ganzen, palingen en natuurlijk grote kikkers, die altijd honger hebben. Maar er zijn voldoende kikkervisjes om de volgende generatie te garanderen. Hun lentegekwaak hoort in de natuur thuis. Toch heb ik ooit een boze brief ontvangen van een dame, die me dringend verzocht om bij Center Parcs de kikkers tot zwijgen te brengen. Ze werd 's morgens al heel vroeg wakker en vond het kikkerorkest storend en ongepast. In juni zijn de nachten kort en start een kikkerdag soms heel erg vroeg, dat is wel zo, maar het gekwaak tot stoppen brengen is helaas geen optie.
 
Verreweg de meeste gasten genieten er juist van. Het is een oergeluid en heel natuurlijk, veel mooier dan het geraas van verkeer of de herrie van de stad. Ik nodig iedereen uit - ook al snapt niemand wat die kikkertaal bedoelt - om ervan te genieten en zich te laten meevoeren met de klanken aan de waterkant.

 

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.