Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De Amsterdamse bloemenmarkt

25 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De Amsterdamse bloemenmarkt
  • Locatie

Als ik dan toch in Amsterdam ben - al is het dan voor een andere bijeenkomst - dan is er ook voor mij nog een speciale plek.In het hartje van de stad vind je aan de oevers van één van de vele kanalen de kleurige bloemenmarkt. Hier zie je de bloemen en planten waar Nederland zo bekend voor is. Het overgrote aanbod bestaat voornamelijk uit bloembollen. Bollen, bollen, en nog eens bollen. Er is geen bloeiende bol of knol ter wereld te bedenken of je vindt hem hier in één van de vele stalletjes. Er zijn best een aantal zeldzame soorten bij, die ik nog nooit ergens anders te koop zag staan.

 
De hele markt is een toeristische attractie, en je hoort er op 100 meter wandelafstand makkelijk 8 verschillende talen. Alle kraampjes en winkeltjes puilen uit van het aanbod. Aan kleuren geen gebrek, van maagdelijk wit tot schreeuwerig geel en snoepjesroze, alle kleuren naast en door elkaar, soms echt te bont om nog mooi te zijn.
Tulpenbollen vormen het hoofdaanbod, logisch want Holland is het tulpenland. Het is vreemd want het plantseizoen van de tulpenbollen begint pas in oktober, maar dat schijnt hier niemand te deren. De hele plantenwereld vind je hier op zijn kop. Alles wat in het najaar thuishoort vind je er nu in de manden en schappen, en wat wij als typisch voorjaar kennen heeft hier zijn tijd alweer gehad. Als bioloog vind ik het vreemd dat mensen zich zo weinig door het ritme van de natuur laten leiden.
 
Ik zag een groep Chinese gasten bollen van gemberplanten kopen, bollen die pas uit Azië zijn geïmporteerd en die na een tussenstop in Nederland weer terugreizen naar Azië. Amerikanen kopen knollen van begonia's, die ze niet in hun land mogen invoeren en Arabieren kopen er gladiolen die in hun klimaat nooit overleven. Ik stond erbij en schudde enkel mijn hoofd, de verzamelzucht van mensen. Maar de bloemenmarkt is vooral een plezierige plek vol leven en aangename sfeertjes. Je vindt er naast de bloembollen ook een enorme verscheidenheid aan snijbloemen, planten, kruiden, bonsai boompjes,  zaden enzovoort. Het is een levende tentoonstelling, en ook voor mij is het een heerlijke plek. Het valt me op dat mensen van alle leeftijden echt geïnteresseerd zijn in al die levende have. Mensen uit landen waar je nu niet meteen van denkt een tuingevoel te hebben, zie je hier gefascineerd kijken naar het enorme aanbod van levende souvenirs.
 
Zo'n plantenmarkt zou heel goed passen op één van onze parken. Onze gasten zijn bijna allemaal natuurliefhebbers, en het zou goed aansluiten bij het natuurlijke karakter van Center Parcs. Het zou me ook de mogelijkheid bieden om een aantal zeldzame inheemse plantensoorten meer te verspreiden in het land. CenterParcs zou door deze planten een stukje groen leven brengen in de tuin of in de woonkamer van onze gasten. En zo'n plantenmarkt is altijd leuk.
Het komt er vast nog ooit van.
 
Tot gauw,
 
 Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.