Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

De Amberboom

23 / 11 / 2011 

Hoofdafbeelding voor De Amberboom
  • Locatie

Er zijn weinig momenten in het jaar waarin de natuur meer kleur geeft dan nu in de herfst.
Bladeren die een hele zomer lang de bomen kleedden en maanden wiegend in de wind voor groei en leven zorgden, zijn moe geworden. En vermoeide blaadjes in het najaar vergeten de tijd van frisgroene maanden. Het lijkt soms of ze dronken wapperen aan de takken, en ze verkleuren in een boscarnaval, een feest van kleuren.

De amberboom is een boom die hier wel heel erg overdadig in is. Hij komt oorspronkelijk vanuit Noord-Amerika, maar wordt al eeuwenlang bij ons geplant, en wel net om die uitbundigheid van kleuren die hem in het najaar sieren.

De amberboom - eigenlijk heet hij Liquidambar - is een forse boom, die minstens zo hoog wordt als een grote berk. Hij heeft hele mooi bladeren met 5 tot 7 scherpe lobben, die hem in de zomer in een frisgroene jas hullen. De bloemen stellen niks voor. Je ziet ze nauwelijks en later in de herfst vormen zich uit die bloemen kleine stekelige doosvruchten.

Vanaf eind september - als de dagen voelbaar korter worden en de nachten koel en vochtig - neemt de amberboom de voedingssuikers uit zijn blad terug. Hij haalt alle waardevolle energie terug uit zijn bladeren en slaat die op in zijn takken en de stam. De bladeren, die geen bladgroen meer bevatten, kleuren van donker paars tot fel oranje, van fletsig geel tot diep goudbrons. Alle tussenliggende kleurschakeringen vind je op dezelfde boom.
Zo blijft de boom soms wel tot 5 weken lang - als een levende vurige fakkel - de omgeving kleuren. Het is een plezier om te zien hoe hij - veel langer en veel intenser dan eender welke bloesemboom die pas in het voorjaar bloeit - kleuren aan je tuin geeft.

Ook bij Center Parcs worden amberbomen geplant. Niet in het bos natuurlijk, want daar horen ze niet thuis. We planten ze wel eens langs toegangswegen, of rondom het centrum, of op een speciale plek waar ze een eigen karakter aan het landschap geven. Het is echt een favoriet van mij, deze amberboom.

Ook voor je eigen tuin is het een mooie aanwinst. Hij laat zich makkelijk in alle vormen snoeien en groeit op bijna elke grondsoort.

Amberbomen vind je in elke bomenkwekerij. Ze zijn niet duur, voor 12 € heb je al een flinke boom. Geef hem wel wat ruimte, want in 10 jaren tijd wordt hij 8 meter hoog.

Tot gauw,

Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.