Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Center Parcs en de Floriade

02 / 05 / 2011 

  • Locatie

Center Parcs en de Floriade. Een unieke en toch heel logische combinatie, want voor ons beiden is een groene belevingswereld de kern van ons bestaan. Ik heb de eer om één van de meest spectaculaire onderdelen van de Floriade te mogen ontwerpen. Het is het deel van dit wereldbekend groen evenement, waar de exotische landen zich aan de bezoekers tonen met speciale en unieke planten uit hun eigen land. Als thema voor deze tropische plantententoonstelling heb ik een "storyline" geschreven, die als een rode lijn doorheen het hele event loopt. Alle landen moeten met hun bijdrage aansluiten aan deze storyline. De storyline - of het verhaal als je wilt - gaat als volgt. De "creator of life", de Schepper, heeft op de Floriade een treasure box neergezet, een juwelendoos. Deze treasure box is een grote plantenkas. In deze plantenkas laat de Schepper aan de bezoekers de meest zeldzame en unieke creaties van zijn schepping zien. In deze tropische groene schatkamer zal elke bezoeker versteld staan van de oneindige variatie, die de natuur in zich draagt. Het zal een belevingsspektakel zijn, dat eenieder stil laat staan bij het wonder van de schepping of de evolutie. Eén van de landen die een grote bijdrage zal leveren aan deze tropische plantenschatkamer is Thailand.

 

Momenteel ben ik in Thailand op plantenexpeditie voor 2 nieuwe projecten, waar we volop mee in ontwikkeling zijn. En natuurlijk probeer ik tijdens deze reis de elementen, die ik voor de Floriade moet organiseren, ook voor mekaar te krijgen. Vanmorgen had ik een afspraak met het Ministerie van Landbouw & Natuurbehoud in Bangkok. Het gebouw van dit ministerie ligt in een prachtig landschapspark. In een typisch Thais kantoor werden we ontvangen door de directeur van 'foreign plant affairs'. Het idee van de storyline en het ontwerp dat ik gepresenteerd heb werden heel goed onthaald. Thailand zal +/- 20 % van het oppervlak van de groene juwelenbox voor zijn rekening nemen. Het is voor hun " het podium", waar zij hun nieuwe plantensoorten en veredelingen kunnen presenteren aan het publiek. Het zal één van de meest uitgebreide collecties van orchideëen zijn, en dit in combinatie met een varen- en een schaduwbos, dit alles onder de brede en dichte boomkronen van enorme jungle bomen. De meeste orchideëen zullen als epyfieten op grote dikke lianen en grote stukken stammen en takken een zo natuurlijk mogelijke groeiplek vinden in dit exotische landschap.

 

Center Parcs heeft - en dat weet ik zeker - verreweg de meeste expertise in het transporteren en aanleggen van tropische landschappen. Het voorbeeld voor de invulling van deze groene schatkamer is de jungle dome van Het Heijderbos. Ik ben er trots op dat de directie van de Floriade onze dome als bench mark koos. Als in oktober 2012 de Floriade ten einde zal lopen zullen alle planten, die in deze schatkamer zijn aangeplant, een nieuwe groei- en leefplek vinden bij Center Parcs. Zo gaat er van dit unieke en waardevolle junglebos met al zijn unieke levende schatten niets verloren. Zondag ben ik in Indonesië en heb dan op het eiland Java een afspraak met de officiële vertegenwoordigers van dat land over hun bijdrage aan de Floriade. Ik hoop dat het dan net zo aangenaam zal verlopen als in Bangkok. Wel hoop ik dat er niet dezelfde thee geserveerd wordt als in Thailand, want die heb ik uit beleefdheid snel doorgeslikt, maar absoluut bedankt voor een tweede kopje. Tot gauw Jean Een unieke en toch heel logische combinatie, want voor ons beiden is een groene belevingswereld de kern van ons bestaan. Ik heb de eer om één van de meest spectaculaire onderdelen van de Floriade te mogen ontwerpen. Het is het deel van dit wereldbekend groen evenement, waar de exotische landen zich aan de bezoekers tonen met speciale en unieke planten uit hun eigen land. Als thema voor deze tropische plantententoonstelling heb ik een "storyline" geschreven, die als een rode lijn doorheen het hele event loopt. Alle landen moeten met hun bijdrage aansluiten aan deze storyline.

 

De storyline - of het verhaal als je wilt - gaat als volgt. De "creator of life", de Schepper, heeft op de Floriade een treasure box neergezet, een juwelendoos. Deze treasure box is een grote plantenkas. In deze plantenkas laat de Schepper aan de bezoekers de meest zeldzame en unieke creaties van zijn schepping zien. In deze tropische groene schatkamer zal elke bezoeker versteld staan van de oneindige variatie, die de natuur in zich draagt. Het zal een belevingsspektakel zijn, dat eenieder stil laat staan bij het wonder van de schepping of de evolutie. Eén van de landen die een grote bijdrage zal leveren aan deze tropische plantenschatkamer is Thailand. Momenteel ben ik in Thailand op plantenexpeditie voor 2 nieuwe projecten, waar we volop mee in ontwikkeling zijn. En natuurlijk probeer ik tijdens deze reis de elementen, die ik voor de Floriade moet organiseren, ook voor mekaar te krijgen. Vanmorgen had ik een afspraak met het Ministerie van Landbouw & Natuurbehoud in Bangkok. Het gebouw van dit ministerie ligt in een prachtig landschapspark. In een typisch Thais kantoor werden we ontvangen door de directeur van 'foreign plant affairs'. Het idee van de storyline en het ontwerp dat ik gepresenteerd heb werden heel goed onthaald.

 

Thailand zal +/- 20 % van het oppervlak van de groene juwelenbox voor zijn rekening nemen. Het is voor hun " het podium", waar zij hun nieuwe plantensoorten en veredelingen kunnen presenteren aan het publiek. Het zal één van de meest uitgebreide collecties van orchideëen zijn, en dit in combinatie met een varen- en een schaduwbos, dit alles onder de brede en dichte boomkronen van enorme jungle bomen. De meeste orchideëen zullen als epyfieten op grote dikke lianen en grote stukken stammen en takken een zo natuurlijk mogelijke groeiplek vinden in dit exotische landschap. Center Parcs heeft - en dat weet ik zeker - verreweg de meeste expertise in het transporteren en aanleggen van tropische landschappen. Het voorbeeld voor de invulling van deze groene schatkamer is de jungle dome van Het Heijderbos. Ik ben er trots op dat de directie van de Floriade onze dome als bench mark koos.

 

Als in oktober 2012 de Floriade ten einde zal lopen zullen alle planten, die in deze schatkamer zijn aangeplant, een nieuwe groei- en leefplek vinden bij Center Parcs. Zo gaat er van dit unieke en waardevolle junglebos met al zijn unieke levende schatten niets verloren. Hiervoor ben ik in Indonesië en heb dan op het eiland Java een afspraak met de officiële vertegenwoordigers van dat land over hun bijdrage aan de Floriade. Ik hoop dat het dan net zo aangenaam zal verlopen als in Bangkok. Wel hoop ik dat er niet dezelfde thee geserveerd wordt als in Thailand, want die heb ik uit beleefdheid snel doorgeslikt, maar absoluut bedankt voor een tweede kopje. Tot gauw Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.