Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Boomvarens

05 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Boomvarens
  • Locatie

Center Parcs streeft ernaar om nieuwe en aansprekende omgevingen te creëren voor onze gasten. Dagelijks worden er nieuwe ontwerpen getekend, plannen en ideeën ontwikkeld die een constante vernieuwing brengen.De meeste vernieuwingen zijn voor de vakantieparken van de toekomst. Voornamelijk voor het park Bostalsee en Center Parcs Allgäu, maar ook in de bestaande parken zijn er regelmatig flinke vernieuwingen en uitbreidingen. Hierdoor blijft het bedrijf steeds actueel en attractief.

 
Bij vele aanpassingen en verbeteringen krijgt ook het landschap een nieuw karakter. Tijdens een vernieuwing worden bijna altijd nieuwe bomen en planten toegevoegd. En als er dan toch nieuwe bomen aangeplant worden hebben we vaak de kans om nieuwe soorten van weer andere exotische oorsprongen in het project binnen te brengen. We hebben al een zeer uitgebreide collectie, en het lijkt op een botanische tuin, en toch vind ik vaak weer soorten die echt een nieuw landschap vormen. Ik heb nu een heel uitzonderlijke collectie boomvarens gevonden, boomvarens die van nature in Tasmanië groeien. Het zijn enorme planten met dikke harige en vlezige stammen die een doorsnede hebben van 75 tot 85 cm. De stammen zijn nu al 8 meter hoog, en dat is echt iets heel uitzonderlijks.
 
Deze boomvarens heten eigenlijk "Diksonia's". Het zijn zeldzaam mooie planten. Ze vormen bladeren die makkelijk 4 meter lang worden. Als je onder een volwassen boomvaren staat en ziet hoe de zonnestralen in ragfijne lijntjes worden verdeeld, en hoe er fascinerende schaduwen ontstaan op de bodem, dan zie je pas hoe belangrijk licht in de natuur is. Boomvarens kunnen ook in de tuin geplant worden. Ze verdragen makkelijk enkele graden vorst. In de winter - als ze met een laagje sneeuw zijn bedekt - zien ze er sprookjesachtig uit.
 
Bij Center Parcs kiezen we voor een groeiplek in de Market Dome. Langs de vijvers en waterstroompjes voelen ze zich echt in hun element. Heel uitzonderlijk is de wijze waarop de nieuwe bladeren zich vanuit de groeikern ontrollen. Het lijkt of deze volledig opgerold zich vanuit de stam ontvouwen. Boomvarens zijn eigenlijk een soort levend fossiel. Ze groeiden in de prehistorie over heel de wereld en ze vormden het hoofdmenu van de dinosaurussen. In de steenkoollagen, die nu op soms wel 1000 meter diepte onder de aardkorst liggen, vind je regelmatig bladafdrukken van reuze boomvarens uit die tijd.
 
Ik ben echt in mijn nopjes met de exemplaren die we nu gevonden hebben. Het zijn vermoedelijk de laatste van dit formaat die nog geïmporteerd mogen worden, want gelukkig zijn de meeste oorspronkelijke groeiplekken nu tot natuurreservaten verklaard. De boomvarens die Center Parcs heeft aangekocht, komen van een plek die ontgonnen is voor het aanleggen van landbouwgronden. Ik zal ervoor zorgen dat ze nog generaties lang voor de mensheid behouden blijven, al is het dan aan de andere zijde van de wereld, heel ver weg van de plek waar ze ooit zijn gekiemd.
 
Tot gauw,
 
Jean

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.