Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Bamboe

28 / 06 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Bamboe
  • Locatie

Bamboe is zeker één van de meest gebruikte plantensoorten ter wereld en het groeit op heel veel plaatsen. Je zou hemisschien niet zeggen, maar bamboe is heel nauw verwant met de grassen en de graansoorten. Ze lijken niet echt op elkaar, tenminste niet op het eerste zicht.

 
Bamboe heb je in honderden soorten. Er zijn soorten die makkelijk 25 meter hoog worden, en andere worden nauwelijks 
 
10 cm groot. Bamboe groeit zowel in de tropen als in gematigde streken. Elke groeiplek heeft zijn eigen soorten. Van nature komen ze niet voor in Europa, maar er zijn gedurende de laatste 50 jaren een heel aantal bamboetypes naar hier geïmporteerd. In verschillende Aziatische landen is bamboe voor veel mensen 'de' bron van hun inkomsten. Men bouwt er huizen mee, bruggen en stellingen. Meubels en allerlei gebruiksvoorwerpen worden uit bamboepalen vervaardigd.
 
De snelstgroeiende soort komt voor in Indonesië. Deze bamboe vormt palen met een diameter van wel 40 cm, die dan 30 meter hoog kunnen worden. Bamboeplanten kunnen heel oud worden. Planten van 100 jaar zijn heel gewoon. Ze vormen enorme wortelkussens waaruit de nieuwe stengels opschieten. Deze nieuwe stengels groeien extreem snel, soms wel tot één meter per dag. Deze nieuwe stengels - scheuten eigenlijk - groeien in enkele weken tot hun uiteindelijke hoogte en vertakken dan pas. De stengels - of halmen zoals ze ook genoemd worden - blijven gemiddeld 8 jaren en drogen dan in en maken plaats voor nieuwe stengels. Bamboe groeit vaak in heel dichte jungles, waar je zelfs met het sterkste kapmes niet doorheen kunt komen. Tropische bamboes hebben stekels, die je levensgevaarlijk kunnen verwonden. De jonge scheuten van de bamboe zijn omgeven door schutbladeren. Op die schutbladeren zitten massa's kleine venijnige stekeltjes die de huid irriteren. Jonge bamboescheuten zijn heel erg kwetsbaar. Er zijn heel wat gegadigde eters die ongevraagd van deze malse scheuten willen snoepen. Van enkele soorten worden de scheuten ook door mensen gegeten. In elk Chinees restaurant vind je ze wel op het menu. 
 
Bamboes zijn ook heel geschikte tuinplanten in ons klimaat. Ze geven de tuin een exotisch karakter. Hun stengels buigen sierlijk uit vanaf de grond en geven hierdoor een luchtige sfeer aan de omgeving. Er zijn voor onze gematigde klimaatzone meer dan 100 soorten geschikt als tuinplant. Ook in onze tuinen kunnen bamboes tot giganten uitgroeien. In mijn eigen tuin staat een goudgele bamboe met stammen van 9 cm doorsnede. Ze zijn 12 meter hoog, een prachtig zicht.
 
Plant de bamboes wel zo dat hun wortels niet te ver kunnen uitgroeien, want ze kunnen vanuit de kluit wortelscheuten maken die 5 meter verder plots ontspringen. Als je ze niet inperkt kunnen ze in enkele jaren je hele tuin overwoekeren. Er zijn in Nederland en België echte fanatieke verzamelaars van bamboes, liefhebbers die zoveel mogelijk verschillende soorten in hun tuin planten. Alle bamboes zijn volledig wintergroen en laten zich heel makkelijk snoeien. Ze hebben heel weinig last van ziektes en ongedierte. Het zijn dus echt ideale planten. Ook bij Center Parcs zijn wij echte bamboe fans. In het nieuwe Franse park "Les Trois Forêts" is een deel van de Aqua Mundo volledig met tropische bamboes beplant en is het hele gebied omheen het centrum tot een geweldig bamboebos aangeplant. Maar ook op de andere parken vind je bijna overal een schitterende collectie van tropische en niet tropische bamboesoorten. Kies je voor bamboes in je tuin, ga dan eerst bij Center Parcs op bamboe expositie.
 
Tot gauw,  
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.