Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Avoriaz ten midden van spectaculaire kleurige alpenweides

11 / 07 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Avoriaz ten midden van spectaculaire kleurige alpenweides
  • Locatie

Vandaag was ik in Avoriaz, het grootste ski-resort dat ik ooit heb gezien. Verscholen in de verste uithoek van de Franse Alpen heeft dit winters vakantiepark alles wat men terugvindt op postkaarten. Eindeloze vergezichten, een volmaakte omgeving, die veel minder gecultiveerd is dan de Oostenrijkse Alpen. De architectuur van de gebouwen sluit goed aan bij de spectaculaire bergtoppen die als stenen reuzen het park omgeven.. De gebouwen zijn bekleed met houten mantels, en zelfs de daken hebben houten hoofddeksels. Al vanaf een grote afstand zie je het resort liggen, net op de boomgrens waar de sparren- en beukenbossen plaats maken voor kruidige alpenweides. De kleur van het natuurlijke hout past erg goed in de hele omgeving. Het bronzig bruine hout en de leigrijze bergtoppen begrijpen elkaar. Het is een bochtige en avontuurlijke weg die ons naar de bergtop leidt, waar het park op gebouwd is.

 
Zeker in de winter - als de sneeuw hier meters hoog kan liggen - moet het een opdracht zijn om op het park te geraken. Het park is eigenlijk één groot bergdorp met kleine straatjes, winkeltjes en heel wat restaurants, die elk een eigen bergkarakter hebben. Er zijn geen tuinen of aangelegde landschapszones, neen, de originele bergweide sluit aan tot bij de voordeur en aan de terrassen. Er is hier ook geen enkele behoefte aan door mensen gevormde natuur. Het is perfect zoals het is.
 
Zelf sta ik ervan versteld dat het park niet echt veel zomergasten heeft, terwijl het in de lente en zomer minstens zo veel te bieden heeft als in de winter.De natuur is hier ongekend rijk. Ik telde op één vierkante meter 37 verschillende bloemen en kruiden. Deze hooggelegen alpenweides bloeien vanaf mei tot september met een bonte kleurenmengeling, die onvermoeibaar bijna wekelijks van kleurschakering wisselt.
 
Blauw is duidelijk in de meerderheid. Er komen 9 soorten Campanula's of bergklokjes voor, waarvan sommige echt zeldzaam zijn. Deze bonte bloemenmengeling bevat een groot aantal heerlijke en rustgevende kruiden: valeriaan, lievevrouwenbedstro, dille, marjolein, vrouwenmantel, verschillende muntsoorten, bieslook, steentijm enz. Deze uitzonderlijk rijke samenstelling werkt rustgevend als je er doorheen wandelt. Je hoeft echt geen plantenkenner te zijn om van deze natuur te genieten. Een plantenliefhebber word je hier vanzelf.
Net buiten de parkzone vind je de wijdsheid en de stilte, panorama's die je de adem benemen. Vogels en vlinders zijn er minder schuw dan in het dal. Het is een plek waar je jezelf terugvindt. Ik kom hier zeker en vast snel terug, want dit is een landschap en een natuur die me ligt.
 
Ik heb het idee om vanuit het park een aantal heilzame kruidenroutes uit te zetten, een wandeling naar de zones met een juiste kruidensamenstelling, waar je met je blote bast even in gaat liggen en rollen, zodat de weldoende invloed van deze vegetatie door je huid kan opgenomen worden. Ook het verzamelen en juist drogen van kruidenmengelingen, die de gasten kunnen meenemen naar huis zou een waardevolle ervaring kunnen zijn.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.