Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Alle dagen genieten, ook van de regen

17 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Alle dagen genieten, ook van de regen
  • Locatie

Het regent vandaag, en dat is nodig voor de natuur. De bladeren aan de bomen genieten van de massage van regendruppels op hun zachte groen, en de wortels in de grond wachten ongeduldig totdat de regendruppels de bodem mals maken en verzadigen, zodat ze de bodemdorst kunnen laven. Regen is een zegen voor de natuur. Het is één van de elementaire dingen die nodig zijn voor groei, dus voor het leven. Een regenbui is meer dan alleen maar het brengen van water. Door een fikse regenbui, wordt de hele natuur gewassen. Stof en andere onzuiverheden worden weggespoeld en na zo'n plensbui is de natuur weer schoon. Ik kijk graag naar regen, en op een lentedag als vandaag vind ik het best fijn om door zo'n fikse bui een wandeling te maken.

 
Mensen vinden soms dat een regenbui hun plezier of hun vakantiedag verprutst, maar dat hoeft echt niet zo te zijn. Als je zo'n dag goed inplant en je jezelf openstelt voor een wat andere beleving, kan een regendag een echte pret- en belevingsdag worden. Een voorbeeld; je kan op een regendag in een bos bij Center Parcs een mooie boswandeling maken, zonder paraplu, en toch zal je niet nat worden. Je wandelt van boomkroon naar boomkroon, die met hun uitgebreide takkronen gulzig alle regendruppels boven je hoofd, via kun bladeren en stam, naar hun eigen wortels leiden, en jij wordt niet nat!!.
 
Het is heel interessant om te te kijken hoe vissen en heel veel waterleven genieten van een flinke bui. Dikke regendruppels die op het wateroppervlak van onze vijvers vallen, nemen in hun val heel wat zuurstof mee in het water, en daar houden die vissen wel van. Regen ververst de natuur, en dat is fijn om te zien, zeker in dit seizoen. Dieren schuilen er niet voor. Een konijn vindt de regendruppels op zijn pelsje best aangenaam, en ook de vogels houden wel van een wasbeurt. 
Van insekten heb je geen last. Er zijn weinig soorten die in een regenbui nog op pad zijn, die wachten met hun vliezige vleugeltjes op drogere momenten.
 
Regen laat parels en waterdiamantjes na op de bladeren van planten. Je ziet wel ooit in planten- en groentewinkels dat men dit nabootst om de produkten er frisser te laten uit zien, maar het natuurechte is toch mooier.
Regen is heerlijk, het spel waterdruppels op het zand, het rustgevende geluid van waterspetters op het groen, de bodem die steeds malser wordt van al dat frisse nat. Nee, laat het je dag niet bederven, maar geniet er extra van, omdat je het op een andere manier wil zien. Een fontein in een stadspark kan nooit tippen aan de regenfontein die de natuur soms in gang zet tijdens een flinke regenbui. En als je dan al eens nat wordt, en je komt daarna weer lekker thuis, dan smaakt toch alles beter. Op dat moment voel je weer beter hoe goed een eigen plekje kan zijn.
 
 
Tot gauw,
 
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.