Foto van Jean Henkens

Jean Henkens

Bioloog en groene architect bij Center Parcs

Ik ben Jean Henkens en al 25 jaar de bevlogen bioloog en landschapsarchitect van Center Parcs. Meer ...

Afscheid nemen van Bali

06 / 05 / 2011 

Hoofdafbeelding voor Afscheid nemen van Bali
  • Locatie

Vanmorgen ben ik heel vroeg uit mijn bedje gestapt. Het is de dag van afscheid. Vanmiddag vertrek ik terug naar huis. Het zal een erg lange reis worden. Maar eerst ik wil ik op mijn eigen manier al de indrukken die ik hier heb opgedaan een juiste plek geven in mijn geest. De vroege morgen, als alles nog sluimert, is voor mij het beste moment. Je bent dan fris en mijn denken is dan heel alert. De bossen en velden zijn gevuld met krekel- en vogelgeluiden. Dit is echt het mooiste moment van de dag. Blauwe luchten en de zon die haar stralen en warmte schijnbaar heeft opgespaard tijdens de nacht, om ze nu over het eiland Bali uit te strooien. Na een wandeling van 2 uur ben ik terug. Mijn koffer staat klaar en de taxi wacht, op weg naar de de luchthaven.

Het is er druk.
 
Bali is een geliefd vakantie-eiland, voornamelijk voor gasten uit Australië.
Ik meng me niet zo graag in zulk een massa dringende mensen, beladen met souvenirs en surfplanken, en sjouwend met grote tassen. Na een uurtje aanschuiven om door alle incheck plekken heen te komen vind ik een plekje waar ik rustig de mensendrukte kan observeren. Zouden al die vakantie vierende mensen ook de rijke plantenwereld, het zo mooie landschap van Bali en het echte Balinese leven hebben gezien? Het gebeurt zo vaak - ook bij ons thuis - dat mensen rakelings langs de geheimen van de natuur voorbijgaan, zonder dat men het waarneemt.
Waarnemen, het voelen in je binnenste, is iets anders dan zien.
Wat je waarneemt blijft je bij.
 
En dan de vlucht, eerst naar Bangkok, want vandaar ben ik naar Bali gevlogen, en een vliegreis verloopt meestal via dezelfde route, heen en terug.
Vanuit het vliegtuigraam zie ik de randen van het eiland. Op heel veel plekken is het mangrovebos weggehaald. Overal zijn er stranden aangelegd. Dat is heel jammer en gevaarlijk voor de eilandbewoners. De bescherming die het mangrovebos biedt tegen golven en stormen zijn zo nodig. Dit land is niet gemaakt om zich naakt aan de zee te over te geven.
Overal worden op de meest kwetsbare plekken - en dat zijn helaas vaak ook de mooiste - grote huizen en projecten neergezet.
 
Dat doen wij gelukkig anders. Wij zouden nooit in zulke onmisbare en fragiele plekken een park ontwikkelen.
Als je echt wilt, en als bedrijf de verantwoordelijkheid neemt zoals het hoort, dan kan je zelf die mooie natuur aanleggen.
Het kost meer en het vraagt tijd, maar dan draag je als bedrijf bij aan het laten groeien van het natuurlijke areaal in plaats van het te misbruiken. Ik heb een grote hekel aan ondernemingen, die eerst een groot gat slaan in een natuurlijk ecosysteem, waar ze dan hun project in proppen.
En als alles dan naar hun wens verlopen is, wordt het wanproject gepromoot met de hulp van de rijke natuur in de omgeving, zonder dat er ooit iets door hun werd bijgedragen aan die natuur.
Neen, dan ben ik trots op de plek waar ik mag werken. Ik ken Center Parcs al heel wat jaren en heb mede het "gen" bepaald van ons bedrijf.
 
Met trots kan ik als bioloog zeggen, dat wij dat anders doen.
Onze groep moet een voorbeeld stellen - wereldwijd - hoe verantwoorde nieuwe ontwikkelingen dienen te gebeuren.
Dat zou pas een echte bijdrage zijn aan een beter wordende wereld.
Het komt misschien nog wel.
 
Tot gauw,
 
Jean.

Commentaren

Nieuwe reactie inzenden
De inhoud van dit veld is privé en zal niet openbaar worden gemaakt.